Hon lämnar VIBK för högstaligan i Norge: "Ett äventyr"

Vimmerby IBK:s nyckelspelare Emma Sjökvist lämnar klubben. 20-åringen flyttar till Norge för spel i den norska högstaligan med Sarpsborg Sharks. "Det kan vara kul att utmana sig själv", säger hon.

Emma Sjökvist lämnar Vimmerby IBK för spel i Norge och elitserielaget Sarpsborg Sharks.

Emma Sjökvist lämnar Vimmerby IBK för spel i Norge och elitserielaget Sarpsborg Sharks.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2020-09-01 15:54

På lördag går flyttlasset mot Norge och Sarpsborg för Emma Sjökvist. Mariannelundstjejen har varit inne på att flytta till Norge för att spela innebandy under en tid nu och för några dagar sedan tog hon det definitiva beslutet att pröva sina vingar i grannlandet. 

– Det började egentligen i mars när en klubb tog kontakt med mig. Den klubben hade dock redan tagit in tre svenskar – vilket är maxantalet man får ha i Norge – så det blev inget med dem. Sedan har andra klubbar i Norge hört av sig men Sarpsborg kändes bäst och ville få dit mig, säger Sjökvist. 

Staden ligger tre mil från den svenska gränsen och har närmare 55 000 invånare.

– Jag var på besök där för två veckor sedan och tittade på lägenhet och var på arbetsintervju. Jag tittade även på en träning med laget. Det verkar vara en mysig stad med jättevänliga människor och det är ju lite större än Mariannelund, säger hon med ett skratt. 

Hur kommer det sig att du väljer att hoppa på det här?

– Jag tänker att det kan vara ett roligt äventyr och att det kan vara kul att utmana sig själv. Det blir första gången som jag flyttar hemifrån och bor själv. Jag känner ingen där så allt är helt nytt för mig.

Hur känns det att behöva lämna VIBK efter två säsonger?

– Inte så roligt, speciellt inte nu när "Micke" och Tony (Micael Nilsson och Tony Fridh, tränare i VIBK) kommit tillbaka. Det verkar ändå bli bättre i VIBK den här säsongen och det kan nog räcka ganska långt. 

Sarpsborg Sharks, som det nya laget heter, kom fyra i den norska elitserien förra säsongen.

– De vill satsa mer på daminnebandyn. Man ligger ju efter jämfört med Sverige och norsk innebandy är inte lika bra som svensk, säger Sjökvist, som ännu inte skrivit på ett kontrakt med laget:

– Nej, tanken är att göra det när jag flyttat dit. Jag ska vara noga med att lösa så att jag kan riva kontraktet om jag inte trivs där.

Kan det bli en återkomst till VIBK om du flyttar hem då?

– Ja, när jag hade kontakt med Tony så sa jag att jag kommer tillbaka om jag inte trivs. 

Under hennes två säsonger i VIBK har hon varit en av lagets bästa poänggörare och stått för totalt 34 poäng. Till den kommande säsongen i elitserien i Norge har hon inga specifika resultatmål.

– Jag ska bara ha kul och göra mitt bästa, så får vi se hur det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!