Hoppet lever efter galen match: ”Kunde inte koppla av en sekund”

Vimmerby IBK pallade för trycket – och hemmabesegrade Nässjö med 13-11 efter stor dramatik. Därmed avgörs allt i den sista omgången. – Det är underbart att vi fortfarande har chansen. Ett tag var det ingen som trodde på oss, säger tränaren Mathias Lennström.

Kim Karlsson kramas om efter ett av sina fyra mål i rysarsegern mot Nässjö.

Kim Karlsson kramas om efter ett av sina fyra mål i rysarsegern mot Nässjö.

Foto:

Innebandy2017-03-03 21:35

I kväll fick vi ytterligare ett bevis på att VIBK har Sveriges bästa innebandypublik utanför Superligan och Allsvenskan. Hela 561 personer kom till Idrottshallen för att se det viktiga mötet mellan Vimmerby och Nässjö. Stundtals var det ett mäktigt tryck i hallen.

Och med tanke på hur matchen utvecklade sig lär ingen ha gått hem besviken.
– Det var en sjuk match. Som tränare kunde jag inte koppla av en enda sekund. Men jag hoppas att publiken njöt, säger Mathias Lennström och pustar ut efter den galna 13-11-matchen.

Tabellsjuan Nässjö, som bara hade äran att spela för, visade direkt att de inte hade kommit till Vimmerby för att vara en del av feststämningen. De sprang på allt, vann merparten av duellerna och täckte skott som om det var det viktigaste i världen.

Efter den första perioden hade också Nässjö en välförtjänt 2-1-ledning.
– Jag var rädd för att det skulle bli en sådan matchbild. Nässjö påminner ganska mycket om Vetlanda. De kämpar och sliter hela tiden, säger Lennström.

Mittenperioden var otroligt händelserik. VIBK gick fram till 3-2 tack vare två snabba mål av Victor Wall och Martin Tedborn. Då var känslan att hemmalaget var på god väg att koppla ett grepp om matchen.
Men nä, Nässjö kvitterade till 3-3 efter 25:53 och fick ny energi. Resten av perioden bjöd på stor underhållning med mängder av målchanser åt båda håll. När väl krutröken lagt sig var ställningen 6-5 till Nässjö. Då ska det tilläggas att VIBK:s Jonatan Green missade en straff med sex sekunder kvar av perioden.

Parallellt med Vimmerbys match körde tabelltvåan Jönköping Ungdom över Nybro (10-1). Med andra ord låg det en tung press på VIBK-spelarna inför den sista perioden. De behövde vinna under ordinarie tid. Annars skulle drömmen om division ett krossas – ännu en gång.
– I sista periodpausen snackade vi om att spelarna skulle gå ut och njuta av situationen. Det är inte alla som får spela så här viktiga matcher inför så mycket publik, säger Mathias Lennström.
Hur var din magkänsla inför avslutningen?
– Ärligt talat så vet jag inte. Det var jättemånga tankar som snurrade runt i huvudet. Någonstans trodde jag ändå att vi skulle fixa det. Vi har haft en tendens att mala ner motståndarna ju längre matcherna går.

Som väntat blev avslutningen en rysare. Att påstå att hemmapubliken slets mellan hopp och förtvivlan är ingen överdrift. I slutet var det ändå VIBK som visade styrka. Kvällens största jubel kom när Victor Wall placerade in 11-8 med cirka fyra minuter kvar.

I slutsekunderna reducerade Nässjö två gånger, innan Kim Karlsson satte 13-11 i tom bur när matchklockan stod på prick 60:00.

Nästa fredag avgörs serien. VIBK, som fortfarande är tre poäng efter, åker till Karlskrona för att möta Örlogsstaden, medan Jönköping Ungdom möter Nässjö på bortaplan. Räkna med en ny rysare då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!