Tappat spets och bredd: "Gäller att ha ett rimligt mål"

Degradering från division ett och flera tunga spelartapp. Vimmerby IBK står inför en tuff utmaning när säsongen drar igång på fredag. "Det gäller att ha ett rimligt mål", säger nye huvudtränaren Alexander Pettersson.

Alexander Pettersson har tagit klivit upp som huvudtränare i Vimmerby IBK den här säsongen.

Alexander Pettersson har tagit klivit upp som huvudtränare i Vimmerby IBK den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2022-09-28 20:00

Generationsväxling eller en omstart. Kalla det vad du vill. Faktum är etablerade profiler som Jonatan Green, Victor Wall och Patrik "Bobby" Karlsson inte kommer vara en del av VIBK i vinter. Lägg dessutom till att unge backen Hampus Carlsson gjort Green sällskap till Vetlanda så förstår man att laget har en tuff utmaning framför sig.

– Vi behöver ha ett rimligt mål inför säsongen. Det går inte att tro att vi ska gå in och kriga i toppen och sikta på att gå upp igen direkt. Kan vi vara med på den övre halvan framåt jul och sedan jobba oss till ett nytt kontrakt med marginal så har vi gjort det bra.

Vilka spelare vill du se kliva fram den här säsongen?

– Det gäller alla egentligen. På försäsongen har jag redan sett att en spelare som John Pettersson tagit stora kliv. Elias Travtjenko är redo att ta ett större ansvar och det gäller även Mattias Zeilon. Ricky Gustafsson får en viktig roll med sin rutin och sedan tror jag att Adrian Brorsson kan växa med uppgiften i rollen som lagkapten.

undefined
Adrian Brorsson är ny lagkapten i Vimmerby IBK och en av spelarna som ska kliva fram.

Bredden i truppen är inte heller helt optimal.

– Vi får ihop till tre fulla femmor och målvakter om alla håller sig friska och skadefria, men visst är vi sårbara där.

VIBK har under många år haft en svag punkt i sitt defensiva spel. Med många vassa målskyttar i laget har de ändå nått framgång. I det här läget vill Pettersson se en förändring i lagets sätt att spela.

– Vi behöver verkligen en spelidé som alla litar på och kan. Det ger en bra grund att stå på. 

undefined
Alexander Pettersson satsar på ett högre försvarsspel i grunden och vill se laget kunna ändra spelsätt under matchens gång.

Utveckla?

– Tidigare har vi generellt sett varit dåliga på att ändra matchbilder. Därför har vi satsat på att ha flera olika spelsätt. Så att vi kan anpassa efter motstånd, matchbild och om vi spelar hemma eller borta. Utgångspunkten är ändå att vi kommer att kliva mycket högre upp i vårt försvarsspel som grund.   

Vad tror du om serien generellt?

– Känslan är att det kan bli en ganska jämn serie. Det finns inga självklara strykgäng. Vi har mött Gransholm och KFUM Jönköping på försäsongen och de var bra. Värnamo och Sävsjö är andra lag som har sett bra ut.

De två främsta lagen i serien går upp i ettan. Minst tre lag åker ur.

– Det hänger på hur det går för Vetlanda, Hovshaga och Olofström i division ett. De ser ganska starka ut så känslan är att det bara blir tre lag som åker ur vår serie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!