Ifrågasätter serieupplägget

Vimmerby IBK:s damer gör en nysatsning med Jonas Friberg som tränare och har redan startat försäsongen. Förslaget på serieupplägg ifrågasätts dock.

Jonas Friberg har kört igång försäsongsträningen med VIBK Dam, men är kritisk till förslaget på serieindelning.

Jonas Friberg har kört igång försäsongsträningen med VIBK Dam, men är kritisk till förslaget på serieindelning.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2018-05-30 16:05

Enligt det förslag som Smålands innebandyförbund gått ut med ska de 20 anmälda lagen i division 2 från Småland och Blekinge fördelas på tre serier. Det blir två grupper med sju lag i varje och en med sex lag. För att komma upp i ett rimligt antal matcher under säsongen ska lagen mötas tre gånger.

– Det tycker jag och klubben känns väldigt snett. Vi har hamnat i serien med sex lag och får därför bara 15 matcher på en säsong. Dessutom kommer vi bara ställas mot fem olika lag. Skulle dessutom något lag dra sig ur vår serie, vilket inte är ovanligt att det händer, så faller upplägget helt och hållet. Det känns väldigt snett och det är också något vi har påtalat för förbundet, säger nye VIBK-tränaren Jonas Friberg.

Varför tror du att de väljer att lägga upp det så här?

– Känslan är att de fått påtryckningar från klubbarna att man vill hålla nere avståndet på resorna. Småland är ju stort och dessutom ingår ju lag från Blekinge och Öland. För vår del är vi vana vid att behöva åka rätt långt oavsett om vi ställs mot lag från Jönköpingstrakten eller från Kalmar och Blekinge.

Hur vill ni se att serierna läggs upp?

– Den bästa lösningen med 20 lag är förstås att köra två serier med tio lag i varje. Då blir det 18 matcher och en intressantare serie med fler lag.

VIBK:s damer har för övrigt redan dragit igång med försäsongsträningen. I tisdags genomfördes första passet och ett dussintal spelare var med.

– Försäsongsträningen har inte varit något som har prioriterats så hårt tidigare, men det var ett tydligt önskemål från gruppen att man vill förbättra sin kondition och styrka och då är det lika bra att köra igång med det nu. Vi har ett schema fram till och med mitten av augusti då vi kommer att gå över till mer traditionell innebandyträning. Innan dess är det tre gemensamma träningspass i veckan som gäller. Två av dem är inriktat på kondition och sker på ett mer traditionellt vis med löpning utomhus. Sedan kör vi ett pass i veckan med Friskis och Svettis där fokus ligger på styrka, säger Jonas Friberg.

Under försäsongen kommer även spelare från klubbens F03-04-lag att delta.

– Det är ett bra sätt att bygga broar mellan lagen. i flicklaget finns ju de framtida damlagsspelarna.

Läget i spelartruppen håller på att ses över.

– Det kommer att klarna med påskrifter och så vidare närmaste veckorna, säger Jonas Friberg.

Förslag serieupplägg Dam Division 2 Småland

Säsongen 2018 - 19 kommer damer divison 2 spelas med trippelmöte. Förslaget innebär att det blir 21 omgångar med 18 matcher per lag i 7 lagsserierna. 15 omgångar och 15 matcher i 6 lagsserien.

Damer Division 2 Norra

Hovslätts IK B

Husqvarna IK

Nässjö IBF/IBK Husar

Sävsjö IBK B/SW 2010

Vetlanda IBF B

Vimmerby IBK

Damer Division 2 Östra

CL98IC B

Craftstadens IBK Oskarshamn B

IBK Svala

FBC Kalmarsund Ungdom B

Mörbylånga GoIF

Stenåsa-Sandby-Gårdby IF

Westerviks IBK

Damer Division 2 Västra

Carlshamns IBK

FBC Karlskrona

Hovshaga AIF

Lagan IBK

Ryds SK

Växjö IBK Utveckling

Växjö UGIF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!