Inför premiären: "Vi ska vara där och röra om i grytan"

På söndag smäller det. Då är det seriepremiär i damernas division 1 i innebandy. Vetlanda mot Vimmerby. Rivalmöte direkt. "Vi är redo. De ska bli jäkligt skoj att det drar igång nu", säger Micael Nilsson.

Micael Nilsson är ett välkänt ansikte i VIBK. Nu gör han sin första säsong som damtränare, tillsammans med radarpartnern Tony Fridh.

Micael Nilsson är ett välkänt ansikte i VIBK. Nu gör han sin första säsong som damtränare, tillsammans med radarpartnern Tony Fridh.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2020-09-29 21:30

VIBK-tränaren säger som så många andra inför en premiär, att det finns en viss osäkerhet. Att det är svårt att säga och sia om hur man ligger till jämfört med motståndarlagen. 

– Det har varit en lång väntan till premiären, en ofrivillig väntan. 

På vilket sätt?

– Vi hade hoppats gå vidare i Smålandscupen. Nu gjorde vi inte det och det har varit svårt att hitta träningsmatcher. Många lag hade redan planerat sina matcher. Vi har inte spelat match på tre veckor, vilket egentligen är åt helsicke för länge. Men det är bara att gilla läget, menar Micael Nilsson, som tillsammans med Tony Fridh bildar ny tränarduo i VIBK den här säsongen. 

Ligger ni i fas där ni vill vara inför seriestarten?

– Vi är rustade. Tjejerna har tränat och gnuggat på riktigt bra, med en jäkligt god inställning. Sedan finns det alltid detaljer att nöta på, men det gör det å andra sidan under hela säsongen. 

Vimmerby kommer till spel med ett ungt lag, där bara Elin Andersson passerat 20 års-strecket. Utöver henne finns ändå en viss rutin, i form av bland andra Edith Edvarsson och Emma Jigsved. Stommen utgörs av det flicklag som just Nilsson och Fridh tränat tidigare. 

Kan du dra några slutsatser av matcherna ni spelat på försäsongen?

– Nja, svårt att säga. Vi har spelat fyra matcher, där vi inledde riktigt starkt mot Jönköping och där vi även gjorde det bra mot Tranås. Mot Vetlanda och Nässjö hade vi inte fullt manskap och det är svårt att dra några slutsatser från de matcherna. Men förhoppningen är att vi ska vara där och röra om i grytan. 

För en tid sedan tappade klubben viktiga Emma Sjökvist, som lockades av spel i Norge. Har ni någon ersättare till henne?

– Jag vill inte sätta den pressen på någon enskild. Emma är en duktig spelare med många kvaliteter. Det känns skönt att vi fick in Stella Milton och Lisa Hultgren för ett par veckor sedan. Vi har också fått grönt ljus att få spela med 05-tjejerna Emmy Karlsson och Sofia Söderlund. Nu vet vi vilka spelare vi har att tillgå och vi har så många i truppen (16 spelare) att vi har en konkurrenssituation om platserna. 

Ni möter Vetlanda i första matchen. Dina tankar om dem?

– De har fått in några spelare från Sävsjö och en målvakt från Endre. Känslan är att de är en starkare och bättre enhet än tidigare. De har också gått till kvartsfinal i Smålandscupen. Men för oss handlar det om att våga framåt och köra på. Vi vill inte ha någon specifik femma eller spelare som bara ska leverera, utan att alla vågar kliva fram. 

Finns det några detaljer i spelet som du tycker att ni måste förbättra för att det ska bli en bra säsong?

– Vi måste värdera situationer på ett bättre sätt och inte slarva bort bollen så enkelt. Det går inte att ge den till skänks till motståndarna. Tappar man bollen i fel läge blir vi sårbara för omställningar. 

Vad fokuserar ni på de sista dagarna fram till premiären?

– Vi ägnar oss åt själva spelet och att få ihop femmorna. Allting ska vara klart när spelarna kommer till torsdagsträningen. Som jag vet nu är alla tillgängliga. Alla har väntat på det här och det märks på spelarna att det börjar närma sig. Det är mer fokuserat. Träningsmatcher i all ära, men nu är det tävlingsmatcher på riktigt som gäller. 

Micael Nilsson säger att de kommer att börja matchen mot Vetlanda med två femmor. 

Effie Norell, Emmy Karlsson och målvakten Wilma Djurstedt på tisdagens träning.
Effie Norell, Emmy Karlsson och målvakten Wilma Djurstedt på tisdagens träning.
VIBK Dam

Truppen: Wilma Djurstedt, Emma Djurstedt, Lisa Hultgren, Emma Kulas, Alva Gustafsson, Nelly Passmark, Effie Norell, Stella Milton, Svea Backstad, Emma Jigsved, Minea Snickars, Malin Lenegård, Elin Andersson, Emmy Karlsson, Sofia Söderlund, Edith Edvardsson.

Tränare: Micael Nilsson och Tony Fridh.

Motståndarlag: Karlskrona, Hovslätt, Husqvarna, Olofström, Ryd, Sävsjö, Vetlanda, Värnamo.

Seriepremiär: Vetlanda borta på söndag, 4 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!