Innebandy-VM lämnar Europa: "Bra för sporten"

För första gången sedan 2005 avgörs innebandy-VM utanför Europa. Något som uppskattas av både spelare och ledare i det svenska landslaget. –Innebandyn behöver komma ut i världen, säger backstjärnan Moa Tschöp inför VM i Singapore.

Nellie Öhgren debuterar i VM-truppen.

Nellie Öhgren debuterar i VM-truppen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Innebandy2023-11-06 14:00

Sverige har åtta raka VM-guld i innebandy på damsidan och samtliga dessa mästerskap har avgjorts i Europa.

Nu stundar något annat.

I december väntar ett mästerskap i Singapore – platsen där Sverige senast misslyckades med att vinna ett VM-guld (2005). Trots att det, för svensk del, innebär en stor tidsomställning är känslan positiv kring att VM nu ska spelas långt ifrån Europa.

– Vi vill att innebandyn ska bli större på alla möjliga sätt och vis. Det är vår sport som vi älskar att utföra och leva i. Det är bara gynnsamt om den blir större i världen – och jättehäftigt att Singapore får arrangera det här VM:et, säger backen Moa Tschöp.

På föreläsning när telefonen ringde

Hon är en av de 20 spelare som har tagits ut i Sveriges VM-trupp och en rutinerad kugge som vet hur det känns att bli bäst i världen. En som inte har upplevt detta är Thorengruppens Nellie Öhgren som är en av truppens fyra VM-debutanter.

För en vecka sedan satt hon på en föreläsning i skolan när förbundskapten Åsa Karlsson ringde.

– Då kunde jag tyvärr inte gå ut. Så jag frågade om jag kunde ringa upp när jag kom hem. Då visste jag väl att jag skulle få ett besked, antingen reserv eller att jag skulle vara med. Så det var lite nervöst...

– Men jag ringde upp och hon berättade att jag var med. Så jag blev otroligt glad, säger hon.

Olikt Tschöp var hon med på det förberedande VM-läger som genomfördes i Singapore i somras. Där möttes Öhgren av en oerhört entusiastisk hemmapublik.

– Vi spelade en landskamp mot Singapore och så fort de kom över halvplan skrek alla fans från Singapore. Det lät väldigt mycket. Jag vet att de brinner för innebandyn och att de vill att den ska växa. Så jag tror att det kommer bli bra stämning, säger Öhgren.

Gör sitt sista VM som förbundskapten

Det stora intresset fortsatte även efter matchen.

– Då kom alla och ville ha autografer och ta bilder. Det var länge sedan man kände sig som en stjärna. Men de uppskattade verkligen att vi tog oss tid för det.

VM i Singapore blir Åsa Karlssons sista med Sverige. Under hennes tid vid rodret har det bara blivit guldmedaljer. Samtliga på europeisk mark.

– Det är alltid roligt att ta sig utanför Europa. Det blir givetvis en utmaning, med tidsomställningen bland annat. Men jag tror att det är bra för sporten i stort att det inte bara hålls i Europa, säger hon.

VM spelas den 2-10 december i Singapore. I gruppen ställs Sverige mot Slovakien, Tjeckien och Polen. Fyra VM-debutanter finns med i den svenska truppen: Målvakten Lovisa Hedin, backarna Jonna Stenvall och Nellie Öhgren samt forwarden Hanna Nordstrand.

Moa Tschöp finns återigen med i Sveriges VM-trupp.
Moa Tschöp finns återigen med i Sveriges VM-trupp.
Fakta: Sveriges trupp till innebandy-VM i Singapore

Målvakter: Matilda Östlund Visén, Täby. Lovisa Hedin, Thorengruppen.

Backar: Jonna Stenvall, Thorengruppen. Sandra Svärd, Thorengruppen. Moa Tschöp, Kalmarsund. Nellie Öhgren, Thorengruppen. Ida Sundberg, Kloten-Dietlikon Jets. Moa Andersson, Pixbo. Lisa Carlsson, Täby.

Centrar: Cajsa Elm, Pixbo. Maja Viström, Thorengruppen. Klara Molin, Täby. Ellen Rasmussen, Malmö.

Forwards: Amanda Delgado Johansson, Thorengruppen. Klara Loneberg, Pixbo. Wilma Johansson, Rönnby. Ellen Bäckstedt, Endre. Moa Gustafsson, Falun. Emelie Wibron, Thorengruppen. Hanna Nordstrand, Täby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!