Jagar nionde raka guldet: "Alla vill putta ned oss"

VM i Singapore blir Åsa Karlssons sista som svensk förbundskapten. Nu vill hon avsluta på topp – och ta Sveriges nionde raka guldmedalj. –Det är klart att det kommer vara känslosamt, säger hon.

Svenska damlandslaget i innebandy firar VM-guldet i Uppsala 2021. Arkivbild.

Svenska damlandslaget i innebandy firar VM-guldet i Uppsala 2021. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Innebandy2023-12-01 11:10

Ett VM-guld som spelare. Två VM-guld som huvudtränare.

Men efter VM i Singapore är Åsa "Kotten" Karlssons tid i landslaget över. På lördag inleds årets VM-resa med premiärmatchen mot Slovakien.

– Det är ärofyllt att få avsluta den här resan i Singapore. Så det är lite dubbla budskap. Men nu är beslutet taget och jag är trygg i det, säger hon.

Karlsson tog över som förbundskapten 2018 och har lett Sverige till två av två VM-guld under den tiden. Blir det tredje gången i rad för förbundskaptenen?

– Ja, vi ska ta ett nytt guld, säger hon bestämt.

– Men det kommer att krävas otroligt mycket av var och en. Finland, Schweiz och Tjeckien är ju på frammarsch. Samtidigt är vi fortfarande väldigt, väldigt bra.

Dominerar innebandyvärlden

Med tio VM-guld på 13 spelade turneringar varav åtta guld i rad är Sverige den stora dominanten i innebandyvärlden. Men någon promenad i parken är det ändå ingen som förutspår i Singapore.

Förra VM-finalen, mot Finland 2021, blev en rysare där Emelie Wibron inför hemmapubliken i Uppsala sköt guldet till Sverige i förlängningen. Men på Euro Floorball Tour nu i oktober tog Finland, anförda av supertvillingarna Veera och Oona Kauppi, revansch.

Inför årets VM lyfter Karlsson fram bredden som Sveriges främsta styrka.

– Det är många som kan spela på olika positioner och vi har många matchvinnare. Blandningen, med mycket erfarenhet och ungdomlig entusiasm, är viktig.

"Det taggar oss väldigt mycket"

TT: Vad skulle det betyda att få avsluta med ännu ett VM-guld?

– Det är klart att det är roligare att vinna ett VM-guld och vi kommer ju att göra allt i vår makt, i staben tillsammans med spelarna, för att vi ska stå där högst uppe. Alla vill ju putta ned oss från tronen. Det taggar oss väldigt mycket och det vore ju roligare att avsluta på topp, säger Karlsson.

Åsa Karlsson har varit svensk förbundskapten sedan 2018. Arkivbild.
Åsa Karlsson har varit svensk förbundskapten sedan 2018. Arkivbild.
Fakta: Så spelas Sveriges VM

Lördag: Slovakien–Sverige (11.30, svensk tid)

Måndag: Tjeckien–Sverige (10.00)

Onsdag: Sverige–Polen (10.00)

Torsdag: Ev kvartsfinal (12.00)

9 december: Ev semifinal (10.00/13.00)

10 december: Ev bronsmatch eller final (09.30/13.00)


Fakta: Sveriges trupp till innebandy-VM i Singapore

Målvakter: Matilda Östlund Visén, Täby. Lovisa Hedin, Thorengruppen.

Backar: Jonna Stenvall, Thorengruppen. Sandra Svärd, Thorengruppen. Moa Tschöp, Kalmarsund. Nellie Öhgren, Thorengruppen. Ida Sundberg, Kloten-Dietlikon Jets. Moa Andersson, Pixbo. Lisa Carlsson, Täby.

Centrar: Cajsa Elm, Pixbo. Maja Viström, Thorengruppen. Klara Molin, Täby. Ellen Rasmussen, Malmö.

Forwards: Amanda Delgado Johansson, Thorengruppen. Klara Loneberg, Pixbo. Wilma Johansson, Rönnby. Ellen Bäckstedt, Endre. Moa Gustafsson, Falun. Emelie Wibron, Thorengruppen. Hanna Nordstrand, Täby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!