"JC" om starten på säsongen: "För låg lägstanivå"

En sjätteplats snart halvvägs in i serien. Johan "JC" Carlsson är inte helt tillfreds med Vetlanda IBF:s start. "Vi har den bästa truppen i serien totalt sett, men har en lite för låg lägstanivå. I en jämn serie har vi inte råd med bottennapp", säger han.

Johan "JC" Carlsson tränar Vetlanda IBF som har blandat och gett så här långt.

Johan "JC" Carlsson tränar Vetlanda IBF som har blandat och gett så här långt.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Innebandy2023-11-21 06:30

Inför förra säsongen klev den lokala fotbolls- och innebandyprofilen in som assisterande tränare i Vetlandas ledarstab. Det blev succé med allsvenskt kval som resultat. Inför den här säsongen tog "JC" över som huvudtränare.

När sporten når honom på måndagskvällen är han på väg hem från det första träningspasset av tre för veckan.

– Vi hade match i söndags och spelar igen på fredag. Det är intensivt nu när säsongen är igång, men det underlättar i alla fall att jag jobbar i Vetlanda nu och har boende på orten så jag slipper pendlingen till Vimmerby, säger han.

I söndags mötte hans lag Munka-Ljungby IBK borta och föll med 5–4.

– Munka-Ljungby ligger sjua och är precis bakom oss, men jag tycker att de rent spelmässigt är bättre än många av topplagen i serien. Sedan är det så att vissa lag passar oss bättre att möta och andra sämre. Vi gjorde i alla fall fler mål än dem i spel fem mot fem, säger Carlsson och syftar på att Vetlanda släppte två bollar i tom bur.

– Jag tog ut målvakten i underläge 3–2 med två och en halv minut kvar. Då släppte vi 4–2. Sedan gjorde vi 4–3 i spel 6 mot 5 med dryga minuten kvar. Vi fick till något läge att kvittera, men så kom 5–3 och 5–4 med två sekunder kvar. Jag kände att vi måste gå för det och det var ett bra försök.

Förlusten innebär att Vetlanda är sex poäng bakom serieledande Åstorp/Kvidinge efter nio omgångar. Samtidigt är de bara två poäng före niondeplacerade Karlskrona.

– Jag har aldrig varit med om att en serie är så jämn. Vi var lite segstartade i år och har tappat en del onödiga poäng under vägen. Det lyser igenom att vi har ett ungt lag i vissa matcher. Lägstanivån är för låg och vi behöver jobba med en del mentala bitar för att det ska bli riktigt bra. För ett par veckor sedan fick vi till en toppinsats och slog Olofström hemma med 8–3. Då var vi så bra som vi kan vara och det krävs om vi ska vara med i toppstriden den här säsongen också.

Den här säsongen behövs en placering bland de två främsta för att få kvala till Allsvenskan som ska bantas från två serier till en. 

– Dessutom är det tre olika playoff som man ska vinna för att ta steget upp så det är en lång väg att vandra. Kan vi haka på i toppstriden och sluta bland de fyra främsta har vi gjort det bra.

På lediga stunder försöker "JC" ändå att åka till Vimmerby för att följa både VIBK och VH:s framfart.

– Det går ju bra för båda lagen så det är kul. Jag såg VIBK:s match mot Sävsjö i fredags och de vann säkert och spelar riktigt bra. Behåller de bara ödmjukheten och gör jobbet hela säsongen kan de mycket väl ta hem serien.

Tycker du att tvåan tappat i kvalité på senare år?

– Lite så är det faktiskt. Jag ser en hel del matcher i både ettan och tvåan med andra lag. Man ska ha klart för sig att det är ett rejält steg att gå upp i ettan som det är nu. Och konkurrensen kommer öka ytterligare när fler allsvenska lag kommer ner.

"JC" gjorde några enstaka fotbollsmatcher i år, men kunde inte rädda moderklubben Storebro IF kvar i femman.

– Jag tycker att det är kul att Fredrik Ströberg ska ta över som tränare i Storebro. Han är en riktig föreningsmänniska så det kan bli bra. Vimmerby IF:s nya tränare Fredrik Falkevall känns också som ett spännande val. Han jobbar på ett annat vis och det kan bli ett lyft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!