Klubbarna rasar – inga 15-åringar får spela seniorinnebandy nästa säsong: "Fullständigt värdelöst"

Från och med i höst får inte längre 15-åringar spela seniorinnebandy– varken på herr- eller damsidan. Ute bland föreningarna finns det ett utbrett missnöje mot förbundets nya åldersgräns. Vår tidning har pratat med flera lokala ledare som är mycket kritiska. – Jag tycker det är fullständigt värdelöst. Det borde vara upp till föreningarna själva att ta ansvar för den här frågan, säger Anders Ingvarsson i HM IS.

De senaste säsongerna har Vimmerby IBK använt sig av många unga tjejer i sitt damlag. I höst ändras förutsättningarna rejält. Foto: Roelof Stroetinga

De senaste säsongerna har Vimmerby IBK använt sig av många unga tjejer i sitt damlag. I höst ändras förutsättningarna rejält. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Innebandy2017-03-11 15:00

Redan 2014 tog Svenska Innebandyförbundet beslut om att spelare som är 15 år eller yngre inte får spela i seniorserierna.

Genom den här förändringen vill förbundet minska skaderisken och pressen som en tidig seniordebut kan innebära.

För att ge föreningarna möjlighet att anpassa sig har den nya åldersregeln lanserats i etapper:
• Säsongen 2015/16 fick sex spelare dispens.
• Säsongen 2016/17 fick tre spelare dispens.
• Säsongen 2017/18 gäller åldersgränsen fullt ut. Det innebär att inga spelare födda 2002 eller senare får spela seniorinnebandy.

Sett ur ett lokalt perspektiv är det framför allt damlagen som berörs. För Vimmerby IBK är det ett hårt slag.
– Det är jättetråkigt. Föreningen har gott om duktiga spelare som är födda 2002. Flera av dem har redan spelat med A-laget, men med den här regeln måste de spela flickinnebandy nästa säsong. Jag förstår inte hur det ska gynna varken föreningen eller spelarna själva, säger VIBK-tränaren Marcus Edgren.

Han tillägger:
– Rent krasst kanske det inte blir något damlag i VIBK nästa säsong på grund av det här. Vi har bara 13 spelare som är 16 år eller äldre. Utan dispenser blir det svårt att dra runt det en hel säsong. Vad händer om flera spelare får influensa samtidigt? Då är det kört.

Enligt Marcus Edgren har Vimmerby IBK vädrat sitt missnöje hos Smålands Innebandyförbund vid ett flertal tillfällen.
– Vi har ringt och sagt vad vi tycker under i stort sett hela säsongen.

Vad har ni fått för svar?
– De har börjat mjuknat lite på slutet och sagt att enskilda spelare kanske kan få dispens. Men eftersom det är ett nationellt beslut är det inte säkert att det blir så. Det är i alla fall ingenting som vi räknar med i det här läget, säger Marcus Edgren.

Ser du några fördelar med den nya åldersregeln?
– Nej, jag gör faktiskt inte det. Ansvaret borde ligga på föreningarna och föräldrarna. Jag tycker inte att några av våra tjejer har påverkats negativt av en tidig seniordebut. Snarare tvärtom.

Anders Ingvarsson, innebandyansvarig i HM IS, är ännu tuffare i sin kritik:
– Det är värdelöst. Som jag ser det sätter förbundet krokben på småföreningarna.
Hur påverkas HM IS?
– Vi får det jättetufft. Värst är det på herrsidan. Vi har flera killar födda 02 som hade varit aktuella för herrlaget i höst, men det sätter ju regelverket stopp för. I nuläget vet vi inte vad som händer med dem – eller om vi får ihop till ett herrlag överhuvudtaget. Vi har  inte tillräckligt med spelare för att driva både ett herrlag och ett äldre pojklag. Även på damsidan blir det problem på sikt.

– När jag har påtalat det här problemet för förbundet har de uppmanat oss att samarbeta med andra föreningar. Men hur ska det gå till i praktiken? Vi har för långt till Eksjö och det känns långsökt att vi skulle få till ett samarbete med Vimmerby.

Anders Ingvarsson tycker att förbundet fokuserar på fel saker.
– Året-runt-sportandet är ett mycket större problem, enligt mig. Inom HM IS har vi förbjudit fotbollsverksamheten under vinterhalvåret, och tvärtom med innebandyn. Vi vill inte att barn och ungdomar ska hålla på med två sporter samtidigt. Då är risken större att de tröttnar och lägger av. 

Andreas Cunow har varit tränare för Svalas damlag de senaste tre säsongerna. Även han sågar den nya åldersregeln:
– I grund och botten kan jag förstå hur innebandyförbundet har tänkt. De ser att allt fler ungdomar lägger av och vill vända den negativa trenden. Och ja, det kanske funkar bra i storstäderna – men inte ute på landsbygden. Här finns det helt enkelt inte tillräckligt med spelare för att det ska fungera enligt förbundets mall.
– Det är som att sätta ett litet plåster på ett stort öppet sår. Det hjälper liksom inte. Jag tror att många klubbar får det tufft framöver, säger Andreas Cunow.

Hur är läget i Svala?
– Vi har en duktig tjej som tvingas backa ett steg och spela med flicklaget istället. Det är synd. Jag har själv sett vilken enorm utveckling hon har haft den här säsongen. Sedan är det ytterligare några tjejer som knackar på A-lagsdörren, men de får tyvärr vänta på sin chans ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!