KRÖNIKA: VIBK:s superseger – en känsla av deja vu

Det var något bekant med scenerna som utspelade sig i idrottshallen i fredags. Att VIBK öste in 18 mål mot Olofström kändes som något man redan upplevt. Och visst var det så. För 12 år sen besegrade nämligen VIBK Olofström med 18-3.

Känslan av att VIBK redan gjort 18 mål mot Olofström en gång tidigare visade sig stämma.

Känslan av att VIBK redan gjort 18 mål mot Olofström en gång tidigare visade sig stämma.

Foto:

Innebandy2016-10-31 09:30

Den där känslan av deja vu (franska och betyder redan sett) kom krypande redan när Kim Karlsson gjorde 3-0 för VIBK drygt tio minuter in i matchen. Jag sa till en kollega att det kan bli något liknande som när VIBK mötte Olofström för 15-talet år sedan och vann med 18-3.  Hur kan du ha koll på det undrade han och jag svarade att jag minns att vi gjorde en helsida i tidningen med 18 bilder, en för varje mål.

Vid ställningen 8-0 efter första perioden gjordes en närmare kontroll med Jonas Karlsson som bara har innebandy i huvudet och dessutom har den där kusliga förmågan att komma ihåg resultat och datum som en del har.

Svaret blev att jo, visst vann VIBK med 18-3 och det var i december 2004. En titt i arkivet fastställde att matchen spelades lördag den 18 december till och med just 2004. 

Den matchen var visserligen på division I-nivå och VIBK var ett etablerat topplag och mötte ett skadedrabbat Olofström som kämpade i botten. 

”Vi får skämmas” var ett citat från Olofströms Markku Torikka som var tränare då och dessutom fick hoppa in i målet under den matchen då den ordinarie målvakten fick nog efter att ha släppt in 7-0 redan i första perioden.

Till saken hör att Torikka inte lyckades så bra under sitt inhopp så den ordinarie målvakten Jimmy Andersson fick komma in igen i ett senare skede.

Fredagens match var dock ännu värre ur målvaktsperspektiv för Olofström. De bytte målvakt tre gånger så Kim Torikka som började på bänken fick hoppa in en gång, bytte och fick sedan komma in lite senare och avsluta matchen.

Där finns ytterligare en koppling då Kim Torikka och dessutom utespelaren Jonathan Torikka är söner till Markku Torikka som fortfarande finns med i ledarstaben i Olofström.

En annan spelare som varit synonym med Olofström genom åren är Jani Pakkala. Högerskytten med det fruktade skottet är 43 år, men still going strong och har gjort nio poäng på fem matcher den här säsongen.

Redan 1997 fanns långt gångna planer på att VIBK skulle värva Pakkala, men de gick aldrig i lås.

Det finns för övrigt ett klassiskt citat från en matchgenomgång då Mikael Hill och Michael Elmér tränade VIBK. Inför träningsmatchen mot Olofström så poängterade de att det var viktigt att hålla koll på Olofströms radarpar Ante Mrsa och Jani Pakkala. Då kom den inte så genomtänka frågan från Mathias Lennström: ”Spelar de i samma kedja eller?”

Lennström återfinns som bekant numera som tränare i VIBK och vet hur man besegrar Olofström. I matchen 2004 så gjorde han nämligen nio poäng fördelat på sex mål och tre assist. Vilket var rekord för klubben i A-lagssammanhang. Det slogs sedermera av nuvarande tränarkollegan Jonas Friberg då han gjorde nio mål och tre asssist borta mot Färjestaden 2013.

Lennström bildade också kedja med Petter Leander och Jonas Friberg i matchen 2004 och de spelar ju fortfarande i VIBK.

Andra profiler som utmärkte sig i den matchen var Niclas Nilsson, Johan Astbrant och Johan Carlsson.
Niclas (numera Samuelsson) stod på läktaren och såg matchen i fredags och höll med om att han kanske skulle ha varit ombytt och med på planen också för att jämna ut oddsen lite med tanke på att han är jämngammal med Jani Pakkala.

Johan Astbrant var däremot inte på plats den här gången utan får fokusera på att föra sitt Linköping uppåt i tabellen av Superligan så att de får chans att ta revansch i SM-slutspelet. 

VIF-tränaren Johan Carlsson lät dock hälsa att han höll koll på matchen via nätet i fredags från sin semester på Cypern. Han kom också att tänka på matchen från 2004 och hade ett minne av att det var han som fastställde slutresultatet med ett snyggt mål. Vid en närmare kontroll visade det dock sig att hans mål innebar 16-2.

Lite av spiken i kistan kan man väl säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!