Tung avslutning på säsongen – tappade allt

Var Vimmerby IBK på väg mot en miniskräll och en skön avslutning på serien? Jo, halvvägs såg det så ut mot tabelltrean KFUM Jönköping. När allt var över var det inte lika roligt – för något av lagen...

KFUM Jönköping fick jubla för mål elva gånger mot Vimmerby, men någon riktig glädje blev det inte ändå för laget.

KFUM Jönköping fick jubla för mål elva gånger mot Vimmerby, men någon riktig glädje blev det inte ändå för laget.

Foto: Torbjörn Allvin

Innebandy2023-03-17 22:28

Svårtydd formulering kanske ni tänker på ingressens avslutande ord? 

Här får ni förklaringen. Att det var dystra miner i VIBK-lägret var nu inte särskilt svårt att förstå efter förlusten med 4–11 och en svag avslutning på matchen. Att vinnarlaget Jönköping hade samma känsloläge berodde på att laget föll på målsnöret i jakten på avancemang till ettan. 

– Det känns oerhört tungt just nu och lite svårt att smälta, säger KFUM-tränaren Henrik Lindberg med något nedböjt huvud. 

Rivalen om andraplatsen i serien, Karlskrona, hade nämligen precis besegrat Ingelstad på bortaplan med uddamålet, där Karlskronas avgörande mål gjordes i boxplay. Det räckte för att säkra biljetten till division ett, på Jönköpings bekostnad. 

Det var en klen tröst i sammanhanget att Lindberg var supernöjd med sitt lags prestation mot Vimmerby. 

– Vi gör det väldigt bra med det här unga laget. Inte bara i den här matchen, utan i säsongen i övrigt. Merparten i vårt lag är bara 17 år. 

Hans tränarkollega i Vimmerby, Alexander Pettersson, var av förklarliga skäl inte alls lika belåten med sitt lags agerande den här aftonen. Första halvan, jo. Men definitivt inte med den andra. 

– Vi gör vad vi ska till mitten av den andra perioden och var också i ledningen med 3–2. Sen tappar vi en del i slutet av andra, men har ändå ganska gott hopp om att kunna komma tillbaka i tredje. Tyvärr får de några snabba mål där och sen tappar vi energin och glöden. Jag tycker att det märks tydligt att Jönköping har allt att spela för, till skillnad mot oss. 

Hur summerar du kortfattat säsongen?

– Att vi blev nia är förstås inget vi ska vara nöjda med. Både vi i laget och klubben hade högre mål än så. Vi ville vara med i toppen. Samtidigt tappade vi många tongivande och bärande spelare inför säsongen och det är inte bara att gå in och ersätta deras roller. Vi ser också att vi har varit för tunna. Vi hade behövt en bredare trupp. 

Är du kvar som tränare nästa säsong?

– Mitt gällande kontrakt går ut om två veckor och det ska slutföras först. Det är inget klart än hur det blir. Det jag vet är att en annan klubb har hört av sig. 

Vill du vara kvar?

– Vimmerby är min moderklubb, som jag såklart har starka känslor för. Klubben betyder mycket för mig. Så, ja. Jag vill vara kvar och jag tror att även VIBK vill det. Om det blir så måste jag utvärdera min egen roll och titta självkritiskt på den. Det är bara konstatera att jag inte fått ut max av det här laget. Och vad det beror på kräver en analys. 

Ni har släppt in mycket mål (flest i serien). Hur ser du på det?

– Så är det, samtidigt har vi också gjort ganska mycket mål. Men vi har varit för naiva i vissa lägen och inte riktigt fått ihop det i alla matcher. Vi har inte helt orkat jobba med det försvarsspel som vi vill, delvis beroende på att vi varit för tunna truppmässigt.  

Målen mot KFUM Jönköping gjordes av Elias Travtjenko 2, John Pettersson och Adrian Brorsson. Tvåmålsskytten Travtjenko skrev för övrigt och glädjande för VIBK på nytt tvåårskontrakt innan matchens start. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!