Jonatan Green med i toppen på Sverigelistan!

Han får en hel del rubriker, vi vet. Här får han det igen. Det blir så när man gör så vansinnigt mycket med poäng. I match efter match. Frågan är då hur Jonatan Greens poängskörd står sig i jämförelse med alla spelare i Sverige på division två-nivå? Vi har svaret.

Jonatan Green har gjort 30 poäng på sju matcher för VIBK.

Jonatan Green har gjort 30 poäng på sju matcher för VIBK.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2023-11-16 11:45

30 poäng på sju matcher.

Det är förstås makalösa siffror. 

– Det är synd att klaga. Klart jag är nöjd. Jag är nästan säker på att jag aldrig tidigare haft ett så bra poängsnitt efter sju matcher. Sen blir det såklart svårt att hänga i och göra så många poäng i snitt varje match, det är nästan omöjligt, säger Jonatan Green. 

Så här är de fördelade i matcherna: 5 poäng (Ingelstad), 8 poäng (Växjö U), 1 poäng (KFUM Jönköping), 4 poäng (Westervik), 2 poäng (Nässjö), 4 poäng (Slätafly), 6 poäng (Jönköping U).

En normal säsong, rent historiskt, brukar den kvicke rightskytten Jonatan Green landa mellan 65–72 poäng. Fortsätter han i det racertempot så kommer han att överträffa det.

Tittar vi till snittet per match, så ligger VIBK-forwarden på 4,3 poäng. De är fördelade på 13 mål och 17 målgivande passningar. Finns det då någon som gjort fler än Green i Sverige på division två-nivå? 

Nej, nej, nej...jo. Efter att gått igenom serie för serie i riket, så kom vi i slutet till Västergötland. Där fanns hans banemän. Till och med tre. Deras poängliga toppas av Alfred Åkervall Skara 33 poäng, 2) Markus Eriksson, Fagerhult Habo U, 32 poäng, 3) Oscar Liljegrahn, Fagerhult Habo U 31 poäng.

– Jag är inte så förvånad. Jag vet vilka killarna är i Fagerhult. De har spelat på högre nivå, i Allsvenskan. Och jag tror att en av dem också har lirat i SSL. Nu har de trappat ner, säger Jonatan Green. 

Men...Vimmerbyforwarden har ändå ett högre poängsnitt per match än topptrion i Västergötland. De har nämligen spelat en match mer så här långt. 

Det räcker alltså att du "bara" gör fyra poäng mot Sävsjö på fredag...

– Haha, det siktar jag på förstås. Med andra ord har jag lite press på mig.

undefined
Jonatan Green, VIBK

Vad säger du om att du ligger så högt i Sverige?

– Nämen, det är väl roligt. Det finns ändå ganska många spelare runt om i Sverige som spelar i tvåan. 

Hur kommer det sig att du har gjort så otroligt mycket poäng?

– Det sitter väl i materialet, haha. Jag har bytt från Salming till Oxdog-klubba. Ärligt talat så är det här lite som en nystart för mig. Att komma hem till Vimmerby igen. Det betyder mycket för mig. Det är så mycket roligare i år jämfört med förra säsongen (då spelade han i Vetlanda i division ett). 

Green lyfter också fram samspelet med kedjekamraterna Victor Wall och Elias Travtjenko. 

– Jag har säkert spelat tio säsonger med Wall. Vi vet precis var vi har varandra och "Travve" har jag också spelat ganska mycket med. Överhuvudtaget är vi en spelskicklig femma och bra på att röra oss på planen. 

Inför matchen mot Sävsjö toppar VIBK tabellen. Enda plumpen i protokollet hittills är förlusten mot KFUM Jönköping. Resten är vinster. 

Varför har det gått så bra?

– Jag måste säga försvarsspelet. Framåt har vi alltid varit bra. Nu är vi också mycket stabilare bakåt och släpper in mycket färre mål. 

Men du, hur ser du på förändringen. Att seriesegraren får kvala för att nå division ett?

– Vad ska jag säga...? Det känns bara konstigt. Jag tycker verkligen att den som vinner en serie också ska få ta klivet upp. Tidigare år har ju de två första lagen gått upp, så visst är det surt att det är så. 

Dit är det fortfarande långt. Alltså, att först vinna serien – och sen få kvala. Men fortsätter Jonatan Green – och laget – att leverera på samma höga nivå är förutsättningarna goda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!