VIBK fick flygande start på cupen: "Blir mycket bättre"

KFUM Jönköping var ingen match för Vimmerby IBK, som vann med 12–3 i Smålandscupen. "Det blir mycket bättre i andra och tredje perioden", säger nye tränaren Ricky Svaxholm.

Klart Jonatan Green hade ett leende på läpparna. Poängkungen bidrog med sex poäng när VIBK vann enkelt i Smålandscupen.

Klart Jonatan Green hade ett leende på läpparna. Poängkungen bidrog med sex poäng när VIBK vann enkelt i Smålandscupen.

Foto: Jens Lidesjö

Innebandy2024-09-08 16:39

VIBK fick därmed revansch efter förra årets division 2-avslutning. Det var ju nämligen så att VIBK slutade tvåa efter just KFUM Jönköping, som därefter valt att börja om i division 4.

Många menar att det inte var särskilt snyggt agerat av KFUM, som därmed stoppade ett lag som faktiskt ville spela i "ettan" från att kunna göra just det.

Men då är då. Nu är nu.

Matchen i idrottshallen under söndagen inleddes med en halvknackig förstaperiod från VIBK, som hade med sig ett 2–1-underläge in i första periodpaus. Men i den andra akten satte det vitsvarta laget gasen i botten, drog iväg till 7–2 och i den tredje perioden städade de sen bara av matchen som slutade 12–3.

– Vi gör en ganska slätstruken förstaperiod där jag tror att vi underskattar KFUM lite. Vi har ingen fart på varken fötter eller boll, och vi är ganska bekväma i att bara stå och lirar runt bollen i uppställt spel. I pausen pratar vi om just det och sen blir det mycket bättre i den andra och tredje perioden, säger Ricky Svaxholm efter sin första officiella tävlingsmatch som huvudtränare för VIBK.

undefined
"Här har du kardan!". Mattias Zeilon var bra för VIBK i första matchen i Smålandscupen. Han slog, likt Jonatan Green, till med ett hattrick.

Vad är det ni gör bättre rent konkret i andra och tredje perioden?

– Det är just det att vi sätter fart på bollen. Vi är inte lika bekväma och ställer hela tiden frågor till KFUM, så att de inte bara kan stå i sin defensiva box och skära av vinklar. Det är väl den största skillnaden.

Det måste varit extra skönt att slå dem, med tanke på turerna som varit efter förra säsongen?

– Jag vet inte. Man ska samtidigt komma ihåg att de knappt har en spelare kvar som var med då. Det är ett helt nytt lag, och det var inget vi pratade om innan matchen. 

Var det några spelare som stärkte sina aktier?

– Överlag tycker jag det var ganska bra. Visst fanns det vissa som stärkte sina aktier ännu mer, och vissa som behöver komma upp lite mer i nivå. Vi har två cupmatcher kvar där chansen finns att bevisa sig (inför seriepremiären, reds. anm). Det är ingen specifik som jag vill nämna, alla gör det helt okej, säger Svaxholm.

undefined
Ricky Svaxholm gjorde sin första officiella tävlingsmatch som huvudtränare för Vimmerby IBK.
undefined
Victor Wall är renodlad assisterande tränare för VIBK denna säsong, efter att centern lagt klubban på hyllan.

Som vanligt var det en viss högerfattad forward som stack ut. Jonatan Green, numera lagkapten, gjorde i vanlig ordning ett antal poäng. Dagen till ära blev det ett hattrick och tre assist. Även den tekniske snidaren Mattias Zeilon visade framfötterna med tre mål, och kryddade det med två assistpoäng.

Noterbart är att också Philip Isaksson och Gustav Öhman gjorde debut i VIBK-tröjan.

Poäng, VIBK

Jonatan Green, 3+3

Mattias Zeilon, 3+2

Elliot Kronstrand, 2+1

John Pettersson, 1+2

William Björngard, 1+1

Philip Isaksson, 0+2

Adam Olofsson, 1+0

Elias Trawtschenko, 1+0

Otto Johansson, 0+1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!