RIF nobbar kvalspel oavsett utgång: "Perfekt för oss"

Solfjäderstaden IBK är redan klara för kvalspel till division 1. Hur då, tänker ni, när laget bara ligger tvåa? Sex lag i division 2-serien har nämligen redan tackat nej oavsett utgång. Rimforsa IF är ett av dem. "Det är det bästa på sikt", säger RIF-tränaren Viktor Sandborg.

Oavsett utgång i de sista omgångarna kommer Rimforsa IF spela i division 2 nästa gång.

Oavsett utgång i de sista omgångarna kommer Rimforsa IF spela i division 2 nästa gång.

Foto: Torbjörn Allvin

Innebandy2024-02-27 06:44

Det var Motala Vadstena Tidning som först kom med uppgifterna om att oavsett utgång efter de sista omgångarna är Solfjäderstaden klara för kval. Detta trots att laget för tillfället ligger på en andraplats, fyra poäng bakom Liu på förstaplatsen som innebär division 1-kval. 

Hur detta är möjligt? Det beror på att hela sex lag i östgötska division 2-serien redan meddelat att de inte vill gå upp. Utöver ettan Liu har beskedet även kommit från Linköping AIS, Linköping IBS, Linköping IBK U, Åby IBK U och Rimforsa IF. 

Rimforsa har med tre omgångar kvar chansen att nå kvalplatsen, men oavsett utgång kommer det alltså inte bli frågan om något försök till uppflyttning. Detta bekräftas av RIF-tränaren Viktor Sandborg: 

– Ja, det stämmer, säger han till Vimmerby Tidning när vi når honom under måndagseftermiddagen. 

När togs beslutet om att tacka nej till eventuellt kvalspel?

– Det var i slutet av januari som förbundet ville ha in det.

Viktor Sandborg har dock själv inte varit delaktig i beslutet. Sebastian Claesson, ansvarig för seniorlaget, har tillsammans med ledande spelare varit drivande i frågan.

Rimforsa IF skulle förra året ha spelat i division 1 men valde då att dra sig ur på grund av serieindelningen, där bland annat resor till Skåne ingick. Såklart en omställning för laget som är vana vid att fara fram och tillbaka mellan Rimforsa och Linköping med omnejd.

– Närmaste bortamatch hade varit Vetlanda. Totalt hade antalet mil landat på runt 600 den säsongen, säger Sandborg och fortsätter: 

– Rimforsa bygger på egenproducerade spelare. Som det ser ut nu är det många i laget som har andra intressen och vi har svårt att ha samma trupp till matcherna. Men alla har förståelse för att det är så. Division 2 är nog perfekt för oss.

Hur känner du själv, hade du velat testa vingarna i en högre division?

– Jag har inte haft jättehöga ambitioner i min karriär och har väl haft alla roller man kan ha i föreningen sedan ung ålder. Att det går bra resultatmässigt är att kvitto på att man gör något bra, men ambitioner om att träna i division 1 finns inte. Mycket av glädjen ligger i att man får hänga med gamla kompisar och skolkamrater.

Men hade du velat kvala med Rimforsa om du fått bestämma?

– Nej, inte i år känner jag. Om föreningen ska överleva på sikt är det bästa att vara i division 2 och nöta på. Där kan vi blanda och ge lite. Om vi sen bygger vidare på den gemenskapen vi har kommer folk vilja komma till Rimforsa och då kan vi säkert pricka rätt någon säsong igen, och då får vi se vad som händer.

Rimforsa IF har för första gången på länge en hel del yngre förmågor som knackar på dörren till spel i A-laget. Ännu en aspekt till varför fortsatt spel i "tvåan" kanske är det bästa för laget.

– I ettan kan det vara svårt att gå runt på fler spelare i och med nivåskillnaden, och då skulle nog glädjen försvinna för vissa. 

Hur tar ni er an de sista tre matcherna med tanke på förutsättningarna? För ni kan ju faktiskt nå den där kvalplatsen.

– Skulle allt gå med oss och vi hamnar etta har vi vunnit serien tre år på raken. Det kan inte vara så vanligt. Vi tar en match i taget, vilket vi varit tydliga med hela säsongen, säger Sandborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!