Ny regel för damerna: "Blir som en slaskhink"

Smålands Innebandyförbund sätter stopp för B-lag i de högsta damserierna. "Det finns både positiva och negativa effekter av det beslutet", säger VIBK-tränaren Micael Nilsson.

Målvakten Wilma Djurstedt är en av tre spelare som är klara för nästa säsong.

Målvakten Wilma Djurstedt är en av tre spelare som är klara för nästa säsong.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2020-05-10 17:00

På herrsidan ingår B-lagen i den ordinarie seriepyramiden. Så har det varit på damsidan också – men till nästa säsong blir det ändring på det.

Enligt ett färskt beslut från Smålands Innebandyförbund kommer inga B-lag att tillåtas i division 1 eller division 2. Istället skapas det en ny division 3-serie där reservlagen får möta varandra.

– I grunden tycker jag att det är rätt resonerat. Förbundet vill spetsa till serierna och undvika alla WO-matcher som har varit de senaste säsongerna, säger Micael Nilsson.

– Å andra sidan blir division 3 som en slaskhink, eftersom de kommer tillåta spelare utan riktig licens. Det blir Korpen-nivå på det, tyvärr. Det är svårt att säga vad som är rätt väg att gå.

En sak är i alla fall säker: varken Vimmerby IBK eller IBK Svala kommer möta några B-lag framöver.

VIBK, som laddar för en ny säsong i division 1, har redan dragit igång med försäsongsträningen.

– Vi har tre träningar i veckan och kommer successivt skriva kontrakt med tjejerna. Tanken är att vi ska ha minst 15 kontrakterade spelare, säger Micael Nilsson.

Hittills har klubben presenterat Wilma Djurstedt, Svea Backstad och Emma Jigsved. 

– Truppen kommer enbart bestå av seriösa spelare som tränar kontinuerligt. Vi kommer inte jaga folk, utan det gäller att träna och visa att man vill vara med.

Är det aktuellt med några nyförvärv?

– Det vore bra med ytterligare en målvakt. Just nu har vi bara Wilma Djurstedt. I övrigt finns det redan en bra stomme i föreningen med unga och duktiga tjejer.

Karta: Idrottshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!