Ordföranden om ekonomiska läget: "Oerhört begränsat"

50 000 kronor i anmälningsavgift och en hel del andra utgifter – men säsongen i division 1 för VIBK-herrarna blev bara fyra matcher lång. Hur har det påverkat klubbens ekonomi? "Det är ansträngt, men jag tror inte vi ser effekterna av det än", säger ordföranden Jens Carlsson.

Jens Carlsson, ordförande i Vimmerby IBK: "Det är oerhört begränsat på intäktssidan".

Jens Carlsson, ordförande i Vimmerby IBK: "Det är oerhört begränsat på intäktssidan".

Foto: Arkiv/Montage

Innebandy2021-03-10 16:00

Ni kan storyn runt Vimmerby IBK:s återkomstsäsong i division 1. Fyra matcher in fick seriespelet pausas och efter en flera månader lång väntan kom beskedet från förbundshåll att det inte är möjligt med fortsatt spel.

– Det var ett nödvändigt beslut för alla parter. Sportsligt sett så var det inte till förmån för någon om säsongen hade fortsatt, säger VIBK-ordföranden Jens Carlsson.

För några dagar sedan gick Svenska Innebandyförbundet ut med information om att Vimmerby IBK och ett antal andra klubbar beviljats elitlicens.

Vad innebär det för VIBK?

– När man ska spela i en förbundsserie så kräver förbundet att man ska ha uppfyllt kraven för elitlicensen. Man ska inte ha ett negativt eget kapital. Så det vi har gjort är att skicka in vår årsredovisning och de handlingar som krävts. Det är inte så komplicerat egentligen. Vi har inte behövt någon elitlicens tidigare eftersom vi spelat i division 2, förklarar Jens Carlsson.

Hur ser det ekonomiska läget ut i föreningen?

– Vi har i princip tappat alla publikintäkter och försäljningen runt matcherna, inte bara på seniorernas matcher utan även på ungdomsmatcherna. Det är oerhört begränsat på intäktssidan. Det är ansträngt, men jag tror inte vi ser effekterna av det än.

En fråga som nu diskuteras bland klubbarna i division 1 och förbundet är hur man ska göra med anmälningsavgiften, som ligger på 50 000 kronor. Ska klubbarna få tillbaka hela eller delar av beloppet eller ska man flytta över pengarna till nästa säsongs avgift?

– Jag vet att det är uppe för diskussion nationellt. Vi avvaktar tills förbundet kommer med någon form av information, säger Carlsson kring det.

Vad tycker du hade varit en rimlig väg att gå i den frågan?

– Det är en svår situation och jag förstår förbundet på ett sätt. De har också en massa fasta kostnader, precis som klubbarna. Jag är lite kluven där. Det bästa hade varit om vi tillsammans kunde hitta en väg fram, att vi exempelvis får en reducerad avgift till nästa säsong.

Har ni inlett arbetet inför nästa säsong?

– Det har gjorts en inventering på spelarsidan, framför allt på seniorhåll. Ungdomsverksamheten pågår dock och där kör man på med träningar. Nu ska vi först och främst försöka avsluta den här säsongen på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!