Ordföranden om höjningen: "Otroligt glädjande"

När regeringen öppnar upp för en höjning av publikgränsen på idrottsevenemang så jublar Vimmerby IBK. "Det är absolut helt avgörande för vår ekonomi", menar Vimmerby IBK:s ordförande Jens Carlsson.

Från och med den 1 november kan upp till 300 personer släppas in på idrottsevenemang.

Från och med den 1 november kan upp till 300 personer släppas in på idrottsevenemang.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2020-10-22 17:00

Det var på en pressträff under torsdagen som regeringen och statsminister Stefan Löfven meddelande att sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang. Gränsen, som tidigare legat på max 50 personer, höjs därmed. Den nya gränsen börjar gälla från och med den 1 november i år. 

För elitlag innebär beskedet kanske inte en massiv skillnad rent ekonomiskt. Men för våra lokala föreningar, så som Vimmerby IBK, är det ett välkommet och efterlängtat beslut. 

– Det är otroligt glädjande för föreningen och för publiken och sponsorerna. Nu kan vi visa upp vår verksamhet på ett riktigt sätt för fler besökare, säger VIBK:s ordförande Jens Carlsson kort efter att nyheten landat. 

Han och föreningen hade räknat med att publikgränsen skulle ha höjts redan för drygt en vecka sedan. Då flaggade regeringen för en höjning från 50 till 500 personer. Den gången ångrade man sig och meddelade istället att gränsen skulle ligga kvar. 

Men nu är det alltså fritt fram för sport- och kulturevenemang att släppa in sittande publik på upp till 300 personer med ett visst avstånd mellan dem. Jens Carlsson berättar om VIBK:s plan:

– Vi har skissat lite och jag tror att vi ska kunna få in 200 personer. Vi har inte mätt och tejpat ännu, men det rör sig ungefär om det antalet, säger Carlsson.

Hur mycket betyder det för er?

– Det är absolut helt avgörande för vår ekonomi, skulle jag säga. Visst, vi har fått en jättebra respons och hjälp på matcherna hittills, men intäkterna har egentligen bara täckt avgiften för domarna. Det har gjort att vi gått minus hela tiden. Om vi nu kan släppa in 200 per match på damlagets, herrlagets och HJ18:s matcher så har vi alla möjligheter att klara oss bra i år. Det handlar säkert om 100 000 till 150 000 kronor som vi inte hade fått om gränsen hade legat kvar. 

Föreningen ska ta fram en mer exakt plan för publikinsläppet nästa vecka, enligt Carlsson. 

– I och med att vi haft några matcher med mindre folk på läktarna så har vi lärt oss hur man kan hantera det på ett tryggt sätt. Det går inte bara att öppna dörrarna och släppa in 200 personer, utan det måste ske säkert. Men vi har fått träna på det och har en plan för att ta in publik lite avskilt utan att skapa köer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!