Så är läget för VIBK inför avgörandet

Nytt kontrakt, kval eller nedflyttning? Med två omgångar kvar är damettan ett getingbo. "Vi ska försöka att hålla åtminstone ett lag bakom oss", säger VIBK-tränaren Sandra Elmér.

Det återstår två omgångar av seriespelet. På söndag åker VIBK till Blekinge för att möta tabellsexan Karlskrona.

Det återstår två omgångar av seriespelet. På söndag åker VIBK till Blekinge för att möta tabellsexan Karlskrona.

Foto: Haris Dreco

Innebandy2020-03-07 10:30

Utöver Vimmerby IBK är Vetlanda IBF och Ryds SK indragna i bottenstriden.

Tabellen ser det ut så här:

7) Vetlanda 10 poäng.

8) VIBK 9 poäng.

9) Ryd 6 poäng.

– Jumbon åker ner i division två. Sedan är det lite oklart vad som händer med åttondeplatsen. Eventuellt blir det kval, men det beror på hur det går för Smålandslagen i de högre divisionerna. Det bästa vore naturligtvis att komma sjua och säkra kontraktet på egen hand, säger Sandra Elmér.

Vetlanda har alltså bäst utgångsläge. De har också ett helt okej spelschema kvar, med matcher mot tabellfyran Värnamo och den nuvarande jumbon Ryd.

– Jag är hoppfull. Vi har haft väldigt bra träningar den senaste tiden, vilket lovar gott. Om vi gör en bra match i helgen har vi kapacitet att ta poäng mot Värnamo, säger Vetlanda-tränaren Robin Wallén Nilsson.

Är alla spelare tillgängliga?

– Ja, i princip. Frånsett några långtidsskador kommer vi till spel med bästa möjliga lag. Målsättningen är att vi ska ha både Vimmerby och Ryd bakom oss när serien är färdigspelad.

VIBK har en svår bortamatch mot Karlskrona på söndag. Därefter är det hemmamatch mot Värnamo i den sista omgången.

– Först och främst är det fokus på Karlskrona-matchen. Vi åker dit med en ganska tunn trupp, så matchplanen är att tajta till försvarsspelet och satsa på kontringar, säger Sandra Elmér.

När lagen möttes i Idrottshallen vann Karlskrona med 14–6. Då gjorde seriens poängdrottning Moa Österström sex mål och tre assist.

– Det är en duktig spelare. Henne måste vi ha lite extra koll på, säger Elmér.

Preliminärt kommer VIBK till spel med följande lag: Wilma Djurstedt, Emma Sjökvist, Emma Jigsved, Ammelie Lennström, Elin Andersson, Karin Karlsson, Amanda Anemyr, Malin Engström och Ingrid Snickars. Några spelare från 03-laget är också aktuella.

Ryds SK har haft en tuff säsong och ligger sist inför avgörandet. Men de har inte gett upp.

– Hoppet lever. Eftersom vi har bättre målskillnad än Vimmerby kan det räcka med tre poäng till för att gå om dem, säger tränaren Per Karlsson.

Hur är läget i truppen?

– Sådär, om jag ska vara ärlig. Det är ganska mycket frånvaro till helgens match mot SSG. Jag räknar med att några av tjejerna är tillbaka till nästa helg när vi möter Vetlanda. På papperet är det vår bästa chans att ta en seger och försöka hålla oss kvar.

Sandra Elmér, som ersatte Jonas Friberg under säsongen, hoppas att VIBK kan fixa nytt kontrakt i division ett. Helst utan kvalspel.
Sandra Elmér, som ersatte Jonas Friberg under säsongen, hoppas att VIBK kan fixa nytt kontrakt i division ett. Helst utan kvalspel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!