Så ska innebandyn bli kvitt svåra knäskador

Innebandyspelare är hårt drabbade av knäskador. Det ska det bli ändring på nu. Tack vare ett nyutvecklat träningsprogram hoppas förbundet på markant minskning av svåra skador.
–Vi vill att det här ska nå ut till alla, säger Hanna Wiklund, barn- och ungdomsansvarig på Svenska innebandyförbundet.

Innebandyn har varit hårt drabbad av knäskador. Det ska det bli ändring på nu. Bild från damernas final i SM-slutspelet i innebandy mellan KAIS Mora IF och Täby FC IBK i Globen 2019 då Täbys Malin Blohm bärs ut efter befarad knäskada.

Innebandyn har varit hårt drabbad av knäskador. Det ska det bli ändring på nu. Bild från damernas final i SM-slutspelet i innebandy mellan KAIS Mora IF och Täby FC IBK i Globen 2019 då Täbys Malin Blohm bärs ut efter befarad knäskada.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Innebandy2022-10-13 09:35

Redan 2005 utvecklades ett omfattande så kallat knäkontrollsprogram, vars syfte var att förebygga svåra knäskador hos idrottare i alla åldrar.

Det gav effekt.

Den första studien som genomfördes av Linköpings universitet, Svenska fotbollförbundet och Folksam visade att flickfotbollsspelare i åldern 12-17 år som använde träningsprogrammet minskade risken för knäskada med hela 64 procent. I en nyare studie såg forskarna att innebandyspelande ungdomar löper 45 procent mindre risk för svåra knäskador under en säsong om de använder träningsprogrammet.

"Viktigt för oss"

För att den siffran ska bli ännu bättre, och för att skaderisken över tid ska minska, har Svenska innebandyförbundet nu sjösatt ett eget knäkontrollprogram, tillsammans med fysioterapeuten och professorn Martin Hägglund.

– Innebandyn som sport är tyvärr hårt drabbad av knäskador, framförallt är det markant på tjejsidan. Efter puberteten är kroppen inte lika mjuk och då är det ofta knäna som får ta smällen, säger Hanna Wiklund, barn- och ungdomsansvarig på innebandyförbundet, till TT.

– Vi har jobbat med det här i ett år ungefär. Jag började på förbundet för ett år sedan och sade direkt att det här är en viktig grej för oss.

Övningar för alla

Träningsprogrammet innehåller en rad enkla – och mer utmanande – övningar vars syfte är att förebygga såväl knäskador som muskel- och senskador. Innebandyförbundets rekommendation är att föreningar ska börja med övningarna så tidigt som möjligt, och att barn i tioårsåldern ska kunna genomföra hela programmet.

– Vi vill nå ut till alla, säger Wiklund.

– Till spelare, till ledare och också till föräldrar. Det är inga svåra grejer det handlar om egentligen. Till exempel hur man ska göra ett utfallssteg på rätt sätt. Knäkontrollprogrammet har funnits ett antal år, men vi känner att vi som egen sport behöver vårt eget material. Nu hoppas vi att andra sporter ska snegla på oss.

Wiklund berättar att träningsprogrammet inte kommer att vara obligatoriskt, men hon hoppas att ungdomsledare kommer ta det till sig.

– Min förhoppning är att föreningarna i landet ska se vikten av det här. Det ska vara lätt att göra, säger hon.

"Ingen ska uppleva det"

Endrestjärnan Tilde Hållström har fått delar av sin karriär förstörd av just svåra knäskador. Vid två tillfällen har 20-åringen dragit av korsbandet, och hon hoppas att det nya träningsprogrammet ska göra så att färre spelare slipper gå igenom det hon har gjort.

– Det är superbra att förbundet har börjat med det här. För man vill inte att någon ska behöva uppleva svåra skador, säger hon.

Hållström berättar att hon har testat det gamla träningsprogrammet då hon spelade fotboll, men att det nya innebandyspecifika programmet säkert hade kunnat vara till hjälp för henne.

– Det tror jag. Men det är också lite både och. För som jag har förstått det finns det en ärftlighet i det också, och min pappa slet av korsbandet när han var yngre, säger hon.

Den här säsongen har det hittills blivit ett mål för Hållström i SSL. Målsättningen med året är glasklar:

Att få vara skadefri.

– När man kommer tillbaka från en knäskada är man alltid lite rädd att det ska hända igen, men nu känns det bra. Jag hoppas bara att jag får vara hel hela den här säsongen, säger Hållström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!