"Ser inget annat än att de går upp"

Det är ovisst för Vimmerby IBK just nu. Herrlaget väntar på besked om uppflyttningen till division ett - och för damlaget är det osäkert läge i botten av "ettan".

Michael Elmér, tränare i Vimmerby IBK:s herrlag, tror och tycker att VIBK ska flyttas upp som planerat.

Michael Elmér, tränare i Vimmerby IBK:s herrlag, tror och tycker att VIBK ska flyttas upp som planerat.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Innebandy2020-03-19 20:15

– Jag skulle bli förvånad om vi inte får gå upp nu, säger Michael Elmer, tränare för Vimmerbys innebandyherrar.

Under fredagen kommer Svenska Innebandyförbundets beslut om hur det blir med upp- och nedflyttningar i de högre serierna. Oklarheterna beror förstås på coronaviruset, som gjorde att serierna fick avslutas i förtid, innan alla matcher var spelade. 

Håkan Söderman är tävlingsansvarig på Smålands Innebandyförbund. Han tror att det blir ett positivt besked för Vimmerbys herrar. 

– Jag ser inget annat än att de går upp. Det vore väldigt konstigt annars. Med tanke på att Vimmerby vann serien och har en direktplats upp känns det självklart att de ska få gå upp, säger Söderman. 

När det gäller kvalplatser är det mer oklart.

– På damsidan, i serien där Vimmerbys damer spelar, är det mer lurigt. Där får de två bästa kvala uppåt. Då känns det mer troligt att man stryper på något sätt så en eller ingen går upp. 

För VIBK:s damer är det dock ingen uppflyttning att fundera över. Efter en märklig säsongsavslutning med lag som lämnade walkover hamnade Vimmerby sist. Det bör dock inte betyda att de åker ur. Östra SK och Kalmarsund Ungdom har lämnat WO för många gånger och kan diskvalificeras.

– Jag har ingen roll i damlaget eller styrelsen, men som ledare kan jag säga att lag som blir diskade alltid bör åka ur. Då hamnar Östra och Kalmarsund på nedflyttningsplatserna. Men jag vet inte om de kan tas bort helt istället, så Vimmerby ändå åker ur. Det känns fel i så fall, säger Michael Elmér om damernas situation. 

Michael Elmér har varit med och coachat VIBK-damerna i några matcher, men är framför allt känd som tränare i herrlaget. Han tycker liksom förbundets Håkan Söderman att VIBK bör flyttas upp. 

– Vi måste ändå tro att det sportsliga kommer avgöra. Vi har en direktplats och är på rätt sida strecket. Kval är en annan sak, men vi har en direktplats. De flesta köper nog ett upplägg där det blir fler lag i serierna snarare än färre lag. Det gäller att så få som möjligt drabbas.  

Hur är läget annars för VIBK-herrarna?

– Vi för samtal med spelartruppen nu. Ett antal killar får beskedet att vi vill förlänga, medan några andra får vänta till augusti innan vi vet om de är aktuella för A-lagsspel i division ett eller B-laget i division 4, som det ser ut att bli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!