Seriepremiär: HM IS gör omstart – Svala bygger vidare

På fredagen är det seriepremiär i den nordöstra innebandyfyran. HM IS och IBK Svala är de lokala småklubbarna som fortfarande hänger i och får ihop lag.

Simon Rydéns IBK Svala och Robert Karlssons HM IS inleder seriespelet på fredagen.

Simon Rydéns IBK Svala och Robert Karlssons HM IS inleder seriespelet på fredagen.

Foto: Arkiv

Innebandy2021-10-08 10:00

Den lokala innebandyn har krympt avsevärt sedan guldåldern för 20-talet år sedan. Då fanns både herr- och damlag på de flesta orter i vårt spridningsområde. Numera är det bara Hjältevad/Mariannelund och IBK Svala från Mörlunda som hänger i. De är två av nio lag i den nordöstra innebandyfyran som för övrigt består av fem A-lag. Resterande fyra är B-lag till klubbar högre upp i divisionerna.

– Det är helt klart en tråkig trend, säger Mattias Rydén som är spelande tränare i IBK Svala och bedömer att läget ändå är ganska bra inför seriestarten där Westervik B väntar hemma på fredagen.

– Vi har en trupp på 17 utespelare och tre målvakter och har faktiskt fått tillbaka en del spelare som varit aktiva i yngre år och börjat spela igen. Det är kul att lira innebandy och ett lyft för orten att möjligheten finns. Förhoppningen är att vi kan fylla på med lite yngre spelare från de egna leden på sikt, säger Mattias Rydén som är spelande tränare och har hjälp av Roger Hultgren och Mathias Karlsson på ledarsidan.

– Det behövs hjälp på bänken under matcherna främst så jag kan fokusera på mitt eget spel också.

På spelarfronten har IBK Svala ett par rutinerade lirare som kommer att få en nyckelroll den här säsongen också.

– Henrik Svensson och Fredrik Erlandsson är de som sticker ut lite i truppen. Annars bygger på vi mycket på kollektivet och att vi ska vara jobbiga att möta som lag, säger Mattias Rydén.

Seriekonkurrenten HM IS från Mariannelund är i ett annat läge. De spelade i division tre förra säsongen när den avbröts på grund av coronapandemins restriktioner. Inför den här säsongen har klubben valt att kliva ner i division fyra.

– Vi har tappat nästan hela laget som tog oss upp i trean för två år sedan. Vi valde därför att börja om och göra en nystart i fyran. Vi har en ganska tunn trupp, men det finns många duktiga spelare. Markus Edgren är en av de få rutinerade som är kvar, säger Robert Karlsson som själv fått ta rollen som spelande tränare.

– Tränarbiten är alltid svår att lösa så jag fick ta ansvaret som spelande tränare även om det inte är helt optimalt att ha det så.

HM IS börjar serien borta mot Bodafors.

– Det är väldigt svårt att bedöma serien på förhand. Vi kan inte ha så höga ambitioner när läget är som det är. Sedan är det många B-lag i serien som kan variera i styrka från match till match.

Simon Rydén är spelande tränare i IBK Svala.
Simon Rydén är spelande tränare i IBK Svala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!