Siktar mot SM-slutspel

Stora framsteg. Det kan vi verkligen prata om när det gäller Vimmerbys framtid: JAS-laget. Förra säsongen plockade VIBK tio poäng på 14 matcher i Juniorallsvenskan i innebandy. Facit hittills i höst: tio poäng – på sex matcher. – Vi har gjort det riktigt, riktigt bra, säger tränaren Mikael Nilsson inför helgens viktiga möte mot Vöikers.

PÅ RÄTT VÄG. Vimmerbys lag i JAS (Juniorallsvenskan) har imponerat i höst. I helgen väntar ett viktigt möte mot Vöikers i kampen om SM-slutspel.

PÅ RÄTT VÄG. Vimmerbys lag i JAS (Juniorallsvenskan) har imponerat i höst. I helgen väntar ett viktigt möte mot Vöikers i kampen om SM-slutspel.

Foto:

Innebandy2016-11-30 12:00

Efter att ha varit tränare i både P00-laget och P01-laget i många år, så tog rutinerade Mikael Nilsson över rodret för Vimmerbys JAS-lag inför den här säsongen. Han är närmast lyrisk över vad laget presterat, både spelmässigt och resultatmässigt.

– Killarna har gjort en jätteprestation. De är lyhörda, vill hela tiden lära sig mer och de tar också mycket initiativ själva. Det är verkligen inspirerande att vara tränare för den här gruppen, säger Mikael Nilsson, där också Tony Fridh och Roger Gunnarsson ingår i ledarteamet.

Utmanar Vöikers

Vimmerby IBK är fyra i tabellen, där Kalmarlagen Kalmarsund och CL98 toppar på 15 poäng före tredjeplacerade IBK Vöikers på tolv pinnar. I helgen möts just Växjölaget Vöikers och Vimmerby på B-planen i Fort Knox Arena. Och det är en betydelsefull match.

– Vöikers ligger trea och vi fyra. De ligger just nu precis ovanför strecket, som innebär vidare spel i SM-slutspelet när grundserien är slut, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

– Vi tror absolut att vi kan utmana dem. Visst, de har tydligen tagit med en femma nu på slutet som spelar i tredjefemman i A-laget, men vi är så pass bra att vi bör kunna ge dem en match. Det har vi visat tidigare i höst, mot bra motstånd.

Bra träningsnärvaro

VIBK-tränaren är som sagt imponerad av sina unga adepter. Ett par av dem i laget har redan varit med och testat lite smått i A-laget – och flera andra knackar på dörren.

– Många har definitivt förutsättningar att göra det bra om de får testa med A-laget. Så bra är de. 

– Jag tycker generellt att man inte ska vara rädd för att prova yngre spelare på en nivå högre upp.

En del i höstens framgångar hittar vi i ökad träningsdos.

– Vi har tagit träningen ett steg till. Att vi tränade med A-laget i somras var värdefullt. Men framför allt har vi en mycket bra träningsnärvaro. Det är A och O.

Vad förmedlar du som ledare till spelarna?

– Att det är en lagidrott vi håller på med och att vi gör det här tillsammans och har en bra attityd både på och utanför planen – mot varandra inom gruppen, mot domare och publik. Det är viktigt att vi fokuserar på rätt saker. Det har vi verkligen lyckats med. Jag är jättenöjd med killarnas attityd.

Vad kännetecknar ert spel i JAS-laget?

– Först och främst att vi aldrig ger upp. Vi fortsätter att kämpa till slutsignalen går. Vi vill också spela en fartfylld innebandy med mycket rörlighet, både offensivt och defensivt. Det är inte alls min melodi att gå ner på handbollsvis när vi försvarar. Självklart kan vi bli sårbara, men vi tror att det utvecklar våra spelare.

Så värst utvecklande anser dock inte Mikael Nilsson att det är att spela i idrottshallen i Vimmerby.

– Jag tycker det är synd att det är som det är. Vi blir hämmade av ”järnvägsrälsen” som ligger mitt i planen. Det bromsar utvecklingen då bollen studsar lite hur som helst på mittplanen.

Som många andra engagerade ledare och spelare vill han såklart se en ny idrottshall framöver.

– Just nu känner jag mig uppgiven. Jag har varit med på så många möten, men det händer ingenting. Det har tagits fram ritningar och en arkitekt har varit inblandad. Det hjälper inte. Jag förstår samtidigt att kommunen har massa hål att stoppa pengar i som läget är, men det är verkligen efterlängtat med en ny hall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!