"Fimpen" blir innebandytränare: "En jäkla härlig utmaning"

Henrik "Fimpen" Gustavsson har fått ett nytt tränaruppdrag. Men denna gång kommer han inte basa över ett fotbollslag, istället tar han över Rimforsa IF:s herrlag i innebandy. "Det ser värre ut än vad det är", säger Åtvidabergs FF-ikonen.

Henrik "Fimpen" Gustavsson blir något oväntat tränare för Rimforsa IF:s herrlag i innebandy nästa säsong. En utmaning han ser fram emot.

Henrik "Fimpen" Gustavsson blir något oväntat tränare för Rimforsa IF:s herrlag i innebandy nästa säsong. En utmaning han ser fram emot.

Foto: Rebecca Candevi

Innebandy2024-07-17 13:43

Kanske något oväntat för de flesta, men åskådarna i Hackelhallen i Rimforsa lär ha sett den före detta allsvenska målvakten glida runt i hallen de senaste säsongerna.

– En av mina söner (Melker Gustavsson) har spelat i många år nu, så jag har kollat på många innebandymatcher, både A-, B- och pojklag. Jag har hängt där uppe ett tag och plötsligt kom frågan om jag ville ta över herrlaget, förklarar "Fimpen".

Ett samtal som han inte direkt väntade sig.

– När Tobias Lundh ringer går tankarna direkt till att det borde handla om fotboll, men så var det inte. Jag känner att det ska bli kul och jag har haft ett halvår utan att vara involverad i idrotten. Jag kände att det räckte och det blir en jäkla härlig utmaning att testa något nytt.

Som de flesta vet har han en lång och gedigen karriär bakom sig som målvakt i Åtvidaberg, där det blev sammanlagt över 25 säsonger och hela 726 matcher för klubben. Han har också flera år som tränare i klubben i olika roller. Förra säsongen blev det dessvärre en smärtsam degradering till division två.

Något han dessutom kan stoltsera med är att han är en av få (vi låter det var osagt om någon mer klarat av bedriften) som spelat fotboll på samtliga nivåer i svensk fotboll – från Allsvenskan ända ner till division 6.

undefined
Åtvidabergs FF-ikonen Henrik "Fimpen" Gustavsson är mest känd för sina prestationer på fotbollsplanen. Det återstår att se hur framgångsrik han blir vid sidan av innebandyplanen.

Ett drygt halvår utan lagidrott har varit en omställning för 47-åringen, som jobbar på Ternstedt Invent i Kisa som serviceledare.

– Så här långa kvällar har jag aldrig upplevt tidigare, säger han och skrattar innan han fortsätter:

– Det har varit väldigt ovant att gå hem från jobbet vid 16 och sen inte ha nåt särskilt på schemat. Man har väntat på att fotbollsmatcherna på tv ska dra igång vid 19 eller 21. Därför ska det bli kul att ha något att engagera sig i och försöka driva framåt igen.

Hur är dina kunskaper och erfarenheter kring innebandy egentligen?

– Under min uppväxt spelade jag hockey fram tills jag var 15 år och sen spelade vi lite innebandy på Korpen-nivå. Alla former av bollsporter har funnits med. Sen har jag inte varit särskilt aktiv på det sättet. När jag växte upp var innebandy mer en sport för dem som inte orkade spela fotboll eller hockey. Nu är det något helt annat. Sporten har verkligen utvecklats, och jag tycker Rimforsa är en jättebra organisation med mycket ungdomar och medlemmar.

Självklart kommer Gustavsson att ha hjälp runtom sig. Andreas Lundh kommer fortsätta som assisterande tränare, Sebastian Claesson kommer vara lagansvarig och Pierre Borell och Fredrik Bengtsson kommer agera materialförvaltare.

Dessutom kommer skickliga spelaren Tobias Claesson, som just nu är skadad i fingret, ha en roll som spelande assisterande tränare. 

– Mina innebandykunskaper kommer växa mer och mer. "TC" har mycket kunskaper, så när det kommer till träningsupplägg och sånt känner jag mig väldigt trygg. Man kan säga att det ser värre ut än vad det är, säger "Fimpen" skämtsamt.

undefined
Tobias Claesson kommer ingå i Rimforsas ledarstab, i rollen som spelande assisterande tränare.

– Vi är ett team som kommer jobba tajt tillsammans. Jag tror att jag kommer kunna bidra en hel del med mina egenskaper och kunskaper från åren som tränare i fotboll och spelare på hög nivå.

Vad är din bild av truppen du kommer förfoga över?

– I och med att jag sett så mycket av dem känner jag till de flesta och jag tycker det känns intressant. Det är ett gött gäng som besitter en hög nivå. Vi har dessutom ett B-lag, så bredden finns också. Som jag förstått det har det varit bra uppslutning på träningarna med runt 20-25 personer och det finns många yngre förmågor som är motiverade och vill framåt.

Rimforsa slutade på en tredjeplats i division två förra säsongen och har varit ett topplag i "tvåan" under en längre tid.

Har ni hunnit börja diskutera målsättning?

– Jag har träffat ledarna och vi har pratat lite löst om det, men vi ska sätta oss ned framöver och gå igenom det mer noggrant. De har varit i toppen och jag har svårt att tro att spelarna och ledarna inte vill vara det igen. Lägre än så ska vi inte gå.

– Som lite av en gammalmodig gubbe är mina principer laget före jaget i alla lägen, och det klassiska att ta en match i taget och försöka vinna varje match.

När drar ni igång försäsongen?

– Det är många spelare som håller på med fotboll på olika nivåer, och vi vill inte gå in och förstöra för dem. För att få till bra träningar håller vi på det tills mitten av augusti, säger Henrik "Fimpen" Gustavsson, Rimforsa IF:s nye huvudtränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!