Sportchefen om Kronstrand: "Extremt ovanligt"

Nyblivne 17-åringen Vilgot Kronstrand från Vimmerby har klivit in och hävdat sig på allsvensk nivå. När hans Hovslätt spelade första kvalmatchen till SSL och föll med 5–4 fick han dock se matchen från bänken. "Vilgot har överträffat förväntningarna under säsongen och visat att han har framtiden för sig", säger Hovslätts sportchef Emanuel Ambré.

Vilgot Kronstrand har etablerat sig i Allsvenskan med Hovslätt under säsongen.

Vilgot Kronstrand har etablerat sig i Allsvenskan med Hovslätt under säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2024-03-25 07:00

Hovslätts IK är ett riktigt kometlag i innebandysverige. Klubbens resa mot eliten började faktiskt i Vimmerby 2016. Då vann Hovslätt en seriefinal mot VIBK i sista omgången med 4–3 och tog steget upp i division 1.

– Ja, det var faktiskt början på den resa som vi har gjort de senaste åren. Förra säsongen gick vi upp i Allsvenskan och den här säsongen vann vi serien, säger Emanuel Ambré när sporten träffar honom efter Hovslätts match mot Strängnäs i lördags.

Där blev det förlust med 5–4 mot Strängnäs så laget måste ta två raka den här veckan för att drömmen om SSL ska leva vidare.

Hovslätt är en samhälle med 3 000 invånare en bit söder om Jönköping. Förutsättningarna för att få fram ett elitlag i innebandy borde egentligen inte finnas. Särskilt med tanke på konkurrensen från de båda SSL-klubbarna Jönköpings IK och Mullsjö AIS i trakten.

Hur är det möjligt att ni är med och hugger där uppe ändå?

– Vi har gjort en långa och medveten satsning på våra yngre spelare. Bara en sådan sak att vi har ordnat 4 uterinkar i Hovslätt där ungdomar kan spontanidrotta gör otroligt mycket. Sedan är 15-tal av spelarna i truppen i år fostrade i klubben. Vi måste satsa på våra egna killar när vi inte har samma ekonomi som JIK och Mullsjö.

undefined
Vilgot Kronstrand har tagit stora kliv under säsongen.

Hovslätts satsning på unga spelare har även gett ringar på vattnet i form av att unga förmågor från andra klubbar säker sig till dem. Inför den här säsongen valde Vimmerbykillarna Vilgot Kronstrand och Viggo Mattsson att kombinera sina studier på innebandygymnasium med spel för Hovslätt.

Vilgot Kronstrand har tränat kontinuerligt med A-laget hela säsongen och även fått chansen med A-laget i Allsvenskan. Det har i sin tur lett till att han blivit uttagen till läger med U19-landslaget och nyligen blev han utsedd till den tredje mest lovande spelaren i hela landet i sin årskull.

Hur ser du på Vilgots utveckling?

– Han har tagit stora och snabba kliv under hela säsongen. Han har redan spelat ett tiotal matcher från start och det är extremt ovanligt att så unga spelare hävdar sig på den här nivån så tidigt. Dessutom har konkurrensen om platserna varit stenhård den här säsongen när laget gått så bra och tog hem serien.

undefined
Vilgot Kronstrand fick se Hovslätts kvalmatch från bänken.

I lördagens kvalmatch mot Strängnäs blev det däremot inget spel.

– Det lät på tränaren som att det inte var läge för Vilgot den här gången eftersom han förväntade sig en match med tufft och fysiskt spel. Men det kommer fler chanser och han går verkligen en ljus framtid till mötes.

Vilgot fick ändå spela en hel del innebandy i helgen. På tre matcher med Hovslätts P16-lag i ungdomsturneringen Fair Play Cup gjorde han tre mål och sex assist.

undefined
Vilgot Kronstrand hann göra nio poäng på tre matcher i Fair Play cup i helgen.

Däremot föll Hovslätt i semifinalen av turneringen mot lokalkonkurrentens Jönköpings IK. Där klev hans tidigare klubbkamrat i VIBK, Philip Hultkvist, fram och satte dit avgörande 2–1. 

Jönköping vann sedan finalen också med 3–0 mot Hovmantorp.

Två ungdomslag från Vimmerby IBK deltog också i helgens turnering. F15-laget tog sig till B-slutspel, men föll där i semifinalen med 3–1 mot Lindås.

VIBK:s P15-lag var ytterst nära att gå hela vägen i B-slutspelet. En dramatisk final slutade med att VIBK föll med 2–1 efter straffar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!