Första derbyt på tio år: "Dags att vinna"

När Vimmerby IBK tar emot Craftstaden hemma i ett derby för första gången på tio år på tisdagskvällen är det mycket som står på spel. "Jag sticker ut hakan och säger att det är dags för oss att vinna", säger VIBK-tränaren Michael Elmér.

Patrik Karlsson och Michael Elmér ser fram emot det första derbyt mot Craftstaden på tio år och möjligheten till säsongens första seger.

Patrik Karlsson och Michael Elmér ser fram emot det första derbyt mot Craftstaden på tio år och möjligheten till säsongens första seger.

Foto: Arkiv

Innebandy2021-11-01 19:00

Det är ett riktigt ångestmöte som väntar i idrottshallen. Både Vimmerby och Craftstaden står på en poäng efter sex omgångar i serien och har släppt in 57 respektive 58 mål. Framåt har VIBK mäktat med 23 och gästerna har bara gjort 15 mål.

– Nu möter vi ett lag som vi ska rå på om vi ska ha något i ettan att göra. Jag sticker till och med ut hakan och sätter pressen på oss själva och säger att det är dags att vinna helt enkelt, säger Michael Elmér inför matchen.

Historiskt sett har Vimmerby och Craftstaden, eller Oskarshamn som de hette tidigare, varit bittra rivaler. Senast lagen möttes i derbyn var för tio år sedan.

– Senast vi möttes var säsongen 2011/2012. Då minns jag att vi vann med 8–5 hemma och fick stryk med 8–4 borta. Den säsongen gick Craftstaden upp i division ett och sedan har vi inte mötts, säger Patrik Karlsson som stod i mål senast lagen möttes.

Efter avancemanget till ettan fortsatte framgångarna för Craftstaden som även gick upp i Allsvenskan senare och etablerade sig på den nivån under ett par år. För två år sedan åkte de ur Allsvenskan och har sedan dess tappat i princip hela sin spelartrupp.

– De har tydligen en spelare kvar från den truppen de hade i Allsvenskan. Vad jag sett satsar de nu på egna yngre förmågor och har inte många spelare som är över 20 år.

VIBK kommer från förlust med 7–3 borta mot Bergs IK i fredags. Patrik Karlsson fick beröm för sin insats i målet då och han tyckte även att laget presterade bättre.

– Som helhet tycker jag ändå att laget gjorde vår bästa match för säsongen och då känns det inte lika bittert att förlora. Jag tyckte att tändningen var bättre både innan och under matchen och att vi peppade varandra och jobbade bättre med att täcka skott. Spelar vi lika bra mot Craftstaden har vi bra chans att få ta den där segern.

VIBK-tränaren Michael Elmér räknar inte med några avbräck i truppen inför derbyt, men väljer att göra ett par ändringar.

– Jesper Ahnfeldt går in från start i mål den här gången. Sedan kommer Kevin Rosén in i laget igen efter att ha missat två matcher, säger Elmér som också känner att laget är på rätt väg.

– Känslan är att vi är på rätt väg spelmässigt. Nu möter vi Craftstaden och ett par lag till som vi bör rå på framöver så hoppas att det kan bli en vändning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!