Största matchen någonsin

Det är inte helt enkelt att få tag på Joakim Claesson, Rimforsas skicklige målvakt. Eller förresten: ta av vid Rimforsa, kör i 40 kilometer i timmen på en livsfarlig isväg mot Ulrika. Fortsätt en och och halv mil till och sväng sedan av på en liten grusväg. Puh! Ta mig tusan om inte RIF har en betydligt enklare väg mot serieguld än så om de nu vinner den stekheta seriefinalen mot Solfjäderstaden i helgen vill säga.

I morgon spelar Joakim Claesson sin viktigaste match i karriären. Foto: Torbjörn Allvin

I morgon spelar Joakim Claesson sin viktigaste match i karriären. Foto: Torbjörn Allvin

Foto:

Innebandy2017-02-18 11:00

Ni kanske undrar vad "Kimmen" har mitt ute i skogen att göra? Jo, han är byggjobbare och är i full färd med att iordningsställa en ladugård. Och det är inte bara i sin profession som Joakim Claesson bygger upp något han gör det även på innebandyplanen med Rimforsa IF.

Lagbygget Rimforsa har en suverän säsong bakom sig, som nu inte på långa vägar är över.

"För jäkla skönt"

Det gottigaste återstår: slutomgångarna. Och det är nu allt ställs på sin spets. Rimforsa IF är i ena ringhörnan, Motalalaget Solfjäderstaden i den andra. Tabelltrean Titans har visserligen en liten chans att utmana, men får finna sig i att stå utanför repen och kolla på. Fyra matcher återstår.

Trodde du att ni skulle ha chans på guldet bara för någon omgång sedan?

– Nja, det trodde jag nog inte. Det var för jäkla skönt när Solfjäderstaden tappade poäng av Linköping Legends, säger Joakim Claesson.

Poängförlusten innebär att RIF plötsligt har allt i egna händer igen och att de bara är två pinnar bakom det hårdsatsande Solfjäderstaden.

– De har ju satsat hårt i flera år, men det är först nu som de verkar ha fått ihop alla bitar. Om jag förstår det rätt så har de en uttalad målsättning att ta klivet upp i division ett och att de också vill nå Allsvenskan.

Viktigaste matchen

Den sympatiske 25-åringen väljer att lägga allt favorittryck på Motalalaget.

– Vi har allt att vinna, de allt att förlora.

Om ni vinner på söndag. Tar ni hem serien då?

– Ja, det tror jag faktiskt.

Som ni förstår är inte helgens match en i mängden, utan förmodligen Rimforsas största och viktigaste match någonsin.

– För mig är det så i alla fall... och ja, även för klubben. Det måste det vara. Visst har jag spelat seriefinaler förut, men aldrig en sån här match och så sent på säsongen.

Joakim Claesson är självklart nöjd med vad RIF har presterat hittills. För många är det självklart inte heller någon överraskning att det har gått så pass bra.

Vann mot VIBK

De starka nyförvärven har en betydande del i framgången.

– Klart att det var viktigt att få in Marcus (Karlsson), Jonathan Carling och Christoffer Hallberg. Det är kanonduktiga killar. Och nu kom ju även Charlie Ström. Det är en förstärkning, helt klart.

Sedan tidigare fanns duktiga spelare som han själv, lillebrorsan Tobias Claesson och Jonas Karlsson för att nämna några.

Redan på försäsongen visade RIF klass när de ganska behändigt avfärdade Vimmerby IBK.

Och på den vägen har det fortsatt, förutom ett par plumpar.

– Det känns jobbigt att vi förlorade mot Legends. Vi hade allt i den matchen...

Prestationsångest

Joakim Claesson debuterade redan som 14-åring i A-laget. Erfarenhet och rutin har han i massor. Trots all träning är det här med renodlad målvaksträning ett näst intill okänt begrepp för honom.

– Jag är självlärd. Man kan väl tycka det är synd att man har aldrig haft någon direkt målvaktsträning, men det är som det är.

Årets säsong betygsätter han som okej för egen del, inte mer än så. Å andra sidan har "Kimmen" höga krav på sig själv. Ibland kanske för höga...

– Jag tror inte att det är någon som vet vilken press jag sätter på mig själv. Jag kan nog säga att jag har prestationsångest. Att vara målvakt är en utsatt position och jag har lätt för att vara självkritisk när det inte går som jag vill.

Hur går då dina tankar inför seriefinalen?

– I huvudet måste jag försöka föreställa mig att jag kommer att göra mitt livs match. Det är så jag vill tänka och det vore häftigt om det blir så. Jag vet ju att jag har en viktig roll i den här matchen och att jag måste spela bra.

Bröderna innebandy...

Claesson är som ni säkert vet ett gångbart namn i Rimforsa IF. Utöver att Joakim står i mål, så är Tobias hela seriens poängkung och storebrorsan Sebastian tränare. Innebandy har en central roll i brödernas liv. Och nu står de alltså inför klubbens kanske största utmaning: seriefinal mot Solfjäderstaden på bortaplan inför storpublik.

– Jag tror nog att det kan bli uppemot 700 åskådare. Det lär nog bli bra tryck, men det är bara roligt.

Om du jämför lagen. Vad skiljer er åt?

– Solfjäderstaden är nästan kompletta, med tre jämna femmor. Jag kan väl tycka att just bredden är deras styrka. Vi har mer spets och en fantastisk lagsammanhållning, där alla kämpar hårt för varandra. Jag tror aldrig att vi har haft ett bättre lag. Vi har en tydligare spelidé än vi haft innan och för mig är det här den roligaste säsongen hittills i karriären.

Och ännu roligare kan den bli om RIF snor åt sig guldet framför näsan på seriefavoriten Solfjäderstaden.

Vägen dit är "bara" fyra hållplatser bort och inte alls så snirklig och snårig som Joakim Claesson har att ta sig till jobbet och den där ladugården varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!