Succéhelg för VIBK – tog historisk titel: "Jäkligt stolt"

Vimmerby IBK deltog traditionsenligt i Björnslaget den gångna helgen. Det gick bra. Eller rättare sagt: Det blev succé. För första gången någonsin vann VIBK turneringen. "Jag är jäkligt stolt över grabbarna", säger den färske huvudtränaren Ricky Svaxholm.

Vimmerby IBK vann Björnslaget i helgen. Flera tuffa motståndare besegrades på vägen till guldet.

Vimmerby IBK vann Björnslaget i helgen. Flera tuffa motståndare besegrades på vägen till guldet.

Foto: Privat

Innebandy2024-09-02 16:00

Innebandyturneringen som varje år spelas i Göteborg runt månadsskiftet augusti-september brukar vara ett konstant inslag för Vimmerby IBK. 

Även i år deltog VIBK i herrklassen, innehållandes 24 lag. Förra året föll ett tröttkört VIBK i finalen, men i år gick de hela vägen. I finalen besegrades Malmö FBC med 3–2. 

Ricky Svaxholm är ny huvudtränare för säsongen 2024/2025 och har med andra ord fått en pangstart på sitt nya uppdrag. 

– Det är kul såklart. Man vill alltid vinna, sen är det svårt att summera det när det varit en sån intensiv, men rolig, helg tillsammans. Det är nyttigt att åka iväg såhär tillsammans, spelare och ledare, och svetsa samman gänget ytterligare. Det är huvudsyftet. Vi hade med oss Casper (Ekwall) och Hugo (Miss) som är nya. Det är ett bra sätt för dem att komma in i gruppen, säger Svaxholm.

VIBK vann sin grupp efter ett oavgjort resultat i premiären och två vinster därefter. Eftersom de vann gruppen slapp de en tidig uppstigning på söndagen för åttondelsfinal, och kunde istället ladda extra för en kvartsfinal mot division 1-laget Olofström runt lunchtid. Där vann laget på ett straffavgörande. 

– De (Olofström) såg slitna ut redan på lördagen, så jag tänkte redan då att vi skulle ha chansen. Sen är det ett skickligt lag, som kom tvåa i division 1 förra säsongen och har behållit i stort sätt samma lag. Vi gör en stark prestation mot dem.

I semifinalen väntade ännu ett division 1-lag i form av Munka-Ljungby.

– Där började vi inte bra, och gjorde nog vår sämsta period för turneringen. Vi kom in i den andra och sista perioden med tvåmålsunderläge. Jag valde då att gå ned på två femmor, vilket gav effekt. Vi får in ett snabbt mål genom John Pettersson och sen maler vi ned dem och vinner med 3–2. Casper Ekwall får avgöra med sitt första mål i VIBK, och Hugo Miss gör ett par jätteräddningar i målet.

Sen var det final mot Malmö FBC, där ni redan vet hur det gick. Seger – med efterföljande pokallyft.

– Det märktes på bägge lagen att det var turneringens sista match. Det var inte alltid det högsta tempot, och det var ofta så att spelarna valde att vila lite med bollen. Men vi hade ändå förvånansvärt pigga huvuden och ben och lyckades vinna.

Stor matchhjälte i finalen blev Mattias Zeilon med sitt 3–2-mål. Övriga målskyttar i den kampen var backen William Björngard och poängsprutan Jonatan Green.

Utöver att ha vunnit Björnslaget stod VIBK nyligen upp bra mot ett hårdsatsande Vetlanda IBF, som hoppas befinna sig i toppen av division 1 kommande säsong. Starka papper hittills för Svaxholm.

– Jag är jäkligt stolt över grabbarna. Vi har tagit oss an uppgifterna på bästa sätt. Vi är lite tråkiga ibland när vi för spelet, och vill gärna värdera noggrant vad vi gör med bollen. En annan sak som jag vill lyfta är presspelet. "Förstagubben" behöver inte alltid vinna bollen, men i alla fall stoppa motståndarna. Jag ser hellre att vi är aggressiva och går bort oss än att backa hem och låta motståndarna avancera.

Steget från spelare till tränare har hittills funkat bra.

– Förra året var jag deras lagkamrat, nu ska jag "basa" över dem. Men de tar det lika professionellt som jag försöker göra. Även om vi är på två olika sidor ska vi försöka uppnå saker tillsammans. Det har varit en stark start och nu kan det väl bara bli sämre, skämtar Svaxholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!