Sverige fick revansch i VM: "Otroligt skönt"

Sverige fick sin revansch på Finland i innebandy. Efter två raka VM-finalförluster vann Sverige, i Finland, årets final med 6–4. –Nu känner jag bara glädje, fy fan vad skönt. Vad vi har slitit för det här, säger matchhjälten Tobias Gustafsson.

Svenska laget firar efter segern mot Finland.

Innebandy2021-12-11 18:36

Finland vann de två senaste VM-finalerna över Sverige. Men trots ett massivt hemmastöd i Hartwall arena i Helsingfors, och ett 2–0-överläge efter första perioden, lyckades det inte bli tredje raka guldet.

– Det är fantastiskt att vi gör det här i Finland. Alla är emot oss och många har snackat ner oss, säger den svenske lagkaptenen Emil Johansson till SVT.

– Det är mentalt starkt av oss att vända på steken. Vi ligger under med 2–0 i den här lejonkulan men kommer ur det. Wow.

Avgjorde med 1.37 kvar

Sverige kom tillbaka i andra perioden då man gjorde tre raka mål.

– Vi blev mer framåtlutade och går för det hela tiden. Inställningsmässigt var det magiskt, säger Johansson.

Tredje perioden blev väldigt jämn och inte förrän med 1.37 kvar av matchen kunde Tobias Gustafsson sätta det matchavgörande 5–4-målet.

– Jag får ett läge och bollen går in, det är sån glädje. Jag visste knappt vad som hände, våra svenska fans började skrika och alla spelare kom emot mig, säger Gustafsson till SVT.

Och på frågan om det var karriärens viktigaste mål, svarar han.

– Garanterat!

"Är dödstrött"

Gustafsson var inte ensam matchhjälte. Målvakten Jonathan Edling svarade för 19 högklassiga räddningar i matchen och såg till att hålla Sverige kvar i matchen i början av andra perioden, och höll tätt när Finland forcerade på slutet.

– Jag vet inte vad jag känner nu, jag är mest tom i kroppen, är dödstrött, säger han till SVT.

– Det blev nervöst i slutet, men vi fick ihop försvaret och täckte mycket skott. Vi fick dem dit vi ville så det kändes bra.

Mål i tom bur

Sverige började inhämtningen i den andra perioden då Rasmus Enström gjorde 1–2, hans 99:e mål i landslaget, efter fem minuters spel. Knappt tre minuter senare slog Kim Nilsson till på en kontring och Linus Nordgren svarade för det svenska ledningsmålet i den 14:e minuten.

Sverige gjorde även fjärde raka målet i matchen då Albin Sjögren satte 4–2 i mitten av tredje perioden. Men Finland svarade 28 sekunder senare då Justus Kainulainen satte sitt andra mål för kvällen.

Han slog till även en tredje gång 1,5 minut senare med kvitteringsmålet 4–4.

Men med 1.37 minuter kvar av finalen slog Tobias Gustafsson till och gav Sverige 5–4-ledning. Hampus Ahrén satte det sista målet i tom bur med tolv sekunder kvar.