Greta Koponen har gjort succé i JIK

Hon kom som ett oprövat kort till elitlaget. Det är hon inte längre. Vimmerbytjejen Greta Koponen toppar överraskande den interna poängligan i SSL-laget Jönköpings IK. "Herregud...det var inget jag räknat med", säger hon.

Greta Koponen har fått en succéstart på sitt äventyr i Jönköping, där hon leder den interna poängligan i SSL-laget JIK.

Greta Koponen har fått en succéstart på sitt äventyr i Jönköping, där hon leder den interna poängligan i SSL-laget JIK.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån/Arkiv

Innebandy2021-12-15 19:30

Det var något av en skräll när fotbollssatsande Greta Koponen, plötsligt värvades av elitlaget Jönköpings IK – i innebandy.

Vimmerbytjejen har fortsatt på den inslagna vägen. Att hon nu, som färsk elitspelare, gjort flest poäng i JIK, kan inte heller det ses som annat än en skräll. Inte minst med tanke på att 19-åringen innan flytten till Jönköping mestadels bara hade spelat i division två.

– Det här trodde jag inte. Det har gått klart över förväntan. Innan jag flyttade var jag osäker på om jag ens skulle ta plats. Det här har verkligen varit en boost för mig.

Efter nio spelade omgångar har Koponen svarat för sex mål och två målgivande passningar. Med det toppar hon Jönköpings poängliga.

– Klart att det är kul att känna att jag är med och bidrar till laget.

Hur förklarar du att du så snabbt etablerat dig på elitnivå?

– En stor del tror jag beror på att jag alltid tränat mycket på egen hand och klarade av omställningen bra rent fysiskt. Sedan har jag förstås varit tvungen att ändra mitt träningsupplägg. I innebandy krävs det man är mer explosiv och tränar kortare intervaller jämfört med fotboll.

Egenträningen som Greta lägger mycket tid på har också ett annat syfte än att bara prestera bättre sportsligt på kort sikt.

– Min främsta morot är rent skadeförebyggande. Jag vill motverka skador så mycket jag bara kan.

Vad känner du att du utvecklat mest så här långt?

– Den mentala biten vill jag nog säga. Jag har utvecklats mycket som person. Det är inte alltid så lätt att ta ett sånt här steg. Dels att komma från en betydligt lägre nivå sportsligt, dels till allt som en flytt innebär i form av att komma till ett helt nytt lag och till en ny stad. Det var mycket tankar innan.

Greta säger att hon trivs utmärkt i sin nya hemstad.

Vad har du för favoritställe i Jönköping?

– Idrottshuset såklart, haha. Där tillbringar jag mycket tid. Annars är det väldigt fint i Jönköping med Munksjön och Vätternstranden.

Som lag betraktat har Jönköping som väntat haft det tufft i seriespelet. JIK är jumbo med blott tre pinnar, men det kunde ha varit betydligt fler.

– Vi har förlorat flera matcher med bara något måls marginal och det är klart att sånt sätter sig mentalt till slut. Vi känner att vi har hängt med jättebra i många matcher, men ändå förlorat.

Hur ska ni göra för att vända den trenden?

– Någonstans måste alla ha rätt inställning och tro på det vi gör. Och det är det jag kan tycka är det fina med lagsporter. Att man kan gå samman och göra bra saker tillsammans. För oss handlar det om att bara fortsätta framåt.

I helgen väntar en av världens tuffaste utmaningar i klubbinnebandyn. Då kommer Team Thoréngruppen på besök till Jönköping. Det är toppen mot botten. Thoréngruppen har vunnit rubbet hittills och har ett stjärnspäckat lag med bland andra de finska tvillingarna Kauppi (Veera och Oona). Systrarna är tvåa och fyra i seriens poängliga. Klubbkamraten Sofia Joelsson toppar för övrigt.

– Jag ser verkligen fram mot det. Jag tror att deras inställning är att bara åka hit och hämta hem tre poäng och åka tillbaka till Umeå. Visst är det ett av världens bästa lag på papperet, men vi måste ändå tänka att det är fullt möjligt att vinna mot dem.

Kanske är det läge för en ny skräll i Greta Koponens innebandykarriär...

Greta Koponen

Ålder: 19 år

Bor: I Jönköping

Tidigare innebandyklubbar: Vimmerby IBK

Nuvarande klubb: Jönköpings IK

Position: Forward

Aktuell: Intern poängligaledare som SSL-debutant

Poängskörd: 6 mål, 2 assist

Nästa match: Team Thoréngruppen på lördag (hemma)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!