Topplagen får se upp - VIBK har släppt handbromsen

Budskapet från Vimmerby IBK är tydligt: räkna inte bort oss i toppstriden. Hemma mot Kalmarsund Ungdom kom tredje raka segern – efter stundtals strålande spel. – Just nu har vi ett härligt go i laget. Det är en underbar känsla, säger fyramålsskytten Kim Karlsson efter 12-5-segern.

Anton Isaksson svarade för två mål mot Kalmarsund Ungdom.

Innebandy2017-01-20 21:43

Spelarna i VIBK vet vad som gäller. För att drömmen om division ett ska leva vidare måste laget rada upp segrar.
Och ja.
2017 har börjat lovande.

I gårdagens segermatch mot Kalmarsund Ungdom fick hemmapubliken se ett Vimmerby som visade upp två olika sidor.
Det började bra…
Det tog bara 38 sekunder innan Victor Wall spräckte nollan, fint framspelad av duktige backen Mattias Kåhlman.
– Vår start var riktigt, riktigt bra. Vi fick utdelning på vår höga press, säger VIBK-tränaren Mathias Lennström.
Vimmerby spelade mycket disciplinerat. Det tog nästan tolv minuter innan Kalmarsund Ungdom fick iväg sitt första skott på mål. Det säger en hel del om hur rätt VIBK-spelarna låg i sitt försvarsspel.
I slutet av den första perioden briljerade VIBK med ett kvickt och idérikt anfallsspel. Inom loppet av knappt två minuter gjorde laget tre raka mål. 2-1 förvandlades snabbt till 5-1.

Efter pausvilan ändrade matchen skepnad totalt. Vimmerby gav ett lojt intryck och släppte fram Kalmarsund till 5-4.
– Då var vi tillbaka i gamla synder. Vi sökte för svåra passningar och tappade tempo. Det utnyttjade Kalmarsund, säger Lennström.
Men närmare än 5-4 kom aldrig gästerna. Som på beställning ökade Vimmerby tempot igen och när Hampus Svensson Starkenberg gjorde 6-4 en bit in i den andra perioden släppte de värsta nervknutarna.

Resten av matchen var mest en transportsträcka mot tre säkra poäng. Stundtals hade VIBK lekstuga. Förstakedjan med Kim Karlsson, Jonatan Green och Victor Wall glänste allra mest. De svarade för totalt 15 poäng ihop.
– Ikväll hittade vi varandra som förr i tiden. Det kändes riktigt bra, säger Kim Karlsson.

I och med att tabelltvåan Jönköping Ungdom förlorade i går närmar sig VIBK toppen på allvar. För tillfället skiljer det fyra poäng upp till Jönköping. De har dock en match mindre spelad.
– Vi vill vara med i toppen hela vägen. Uppenbarligen passar det oss att spela under press. Nu måste vi ju vinna varje match. Det är en helt annan glöd på både träningar och matcher än vad det var i höstas, säger Kim Karlsson.

Kalmarsunds tränare Morgan Nyberg var besviken efter slutsignalen.
– Vi tappade matchen i den första perioden. Vi bjöd Vimmerby på alldeles för stora ytor. Visst, vi gick upp till 5-4. Men sedan gjorde vi ett par individuella misstag och då var det nästan kört.

Noterbart är att Kalmarsund drog på sig ett matchstraff i slutet av den andra perioden, eftersom ledarna glömt att registrera en spelare i laguppställningen.
– Klumpigt, så klart. Vi gav inte oss själva chansen att komma ifatt, säger Morgan Nyberg.

Jonatan Green och Kim Karlsson hade lekstuga när VIBK körde över Kalmarsund med 12-5. Foto: Magnus Strömsten