Ung talang med blick för spelet

VIBK:s Mattias Zeilon briljerade mot Svala - uttagen i Smålands SM-trupp.

Assistkung. 16-årige Mattias Zeilon noterades för nio poäng mot Svala (1+8). Foto: Michael Nordin

Assistkung. 16-årige Mattias Zeilon noterades för nio poäng mot Svala (1+8). Foto: Michael Nordin

Foto:

Innebandy2015-11-11 10:17


Vimmerby IBK har fostrat många duktiga innebandyspelare. Den senaste i raden heter Mattias Zeilon. I helgen gjorde 16-åringen makalösa nio poäng i VIBK:s reservlagsmatch mot Svala.

- Det är många år sedan jag gjorde så många poäng. Jag blev nästan lite chockad, säger han.

Skoldagen på Vimmerby Gymnasium är avslutad. Mattias Zeilon, som studerar det samhällsvetenskapliga programmet, hinner med en snabb middag innan han träffar vår tidning i Idrottshallen. Här har 16-åringen tillbringat en stor del av sitt liv.

- Jag var sex år gammal när jag åkte på min första träning. Jag minns att det egentligen var fel dag, så jag fick börja träna med nio-årslaget. Det kändes ganska tidigt att jag ville satsa på innebandyn. Jag slutade spela fotboll när jag var tio år.

Mattias Zeilon är en offensiv spelare som alltid har gjort många poäng. Till en början var han center - nu spelar han i regel vänsterforward.

Vad har du för styrkor som spelare?
- Jag har bra teknik. Man kan väl säga att jag är en spelfördelare som vill passa och skapa ytor för de andra spelarna. Jag har alltid gjort fler assist än mål.

Det sistnämnda visade 16-åringen med all tydlighet i helgens reservlagsmatch mot Svala.

VIBK vann med 14-9. Zeilon gjorde nio poäng (1+8). En minst sagt imponerande bedrift.

- Jonatan Green kanske har lyckats med det någon gång. I övrigt kan jag inte tänka mig att någon annan VIBK:are gjort nio poäng i seniorsammanhang som 16-åring, säger VIBK-ledaren Jonas Karlsson.

Mattias Zeilon säger så här om poängfesten:

- Jag var nästan lite chockad att det gick så bra. Jag gjorde fyra poäng i den första perioden, sedan rullade det bara på i vår kedja. Jag, Viktor Nilsson och Adrian Brorsson har spelat mycket ihop under hösten. Vi har ett bra samarbete.

Sedan några år tillbaka tränar Mattias Zeilon med Vimmerby IBK:s seniorlag. Dessutom blir det ett par pass i veckan med föreningens juniorlag.

- Just nu tränar jag fem gånger i veckan, plus matcher med reservlaget och JAS-laget.

Vad är den största skillnaden?
- Fysiken. På seniorträningarna går det inte att kladda med bollen på mitten, då smäller det direkt. Jag försöker ta med mig det tänket till juniorlaget.

Förra säsongen gjorde Mattias Zeilon en del inhopp i A-laget.
Den här hösten har han fått nöja sig med reservlaget - än så länge.

- Det känns ganska naturligt. Det är mycket hårdare konkurrens i år. Min målsättning är att få göra några inhopp i A-laget efter nyår, säger han.

Utöver spel i klubblaget har Mattias Zeilon ett SM-slutspel att se fram emot. Han är nämligen uttagen i Smålands distriktslag (P16) som åker till Linköping i början av januari.

- Vi har ett bra lag. Ledarna säger att det är dags för Småland att vinna guld efter tre raka brons.
Om Mattias Zeilons poängform håller i sig är förutsättningarna goda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!