VIBK med mindre budget – så vill man förstärka laget

Förra säsongen blev rekordkort för Vimmerby IBK i division 1. Nu tar man nya tag och satsar mot nästa – med en mindre spelarbudget än förra året. "Vi som jobbar med nyförvärv har mindre pengar att röra oss med", säger tränaren Michael Elmér.

"Budgeten för spelartruppen har bantats igen", säger VIBK-tränaren Michael Elmér.

"Budgeten för spelartruppen har bantats igen", säger VIBK-tränaren Michael Elmér.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2021-04-18 21:00

Nej, det blev inte riktigt som varken de själva eller någon annan hade tänkt sig när Vimmerby IBK gjorde comeback i division 1 i höstas. Säsongen blev bara fyra matcher kort och sedan var det slutspelat. 

Nu sitter man återigen i en sits där man håller tummarna för att man ens kan spela division 1-innebandy kommande höst. Michael Elmér, tränare i VIBK, är aningen orolig.

– Skulle jag idag svara på om vi spelar en full säsong i höst så vågar jag knappt svara, säger han. 

Osäkerheten påverkar givetvis lagbygget, som Elmér själv har hand om tillsammans med sin assisterande tränare Alexander Pettersson.

– Det gör att spelarna funderar en del. Det är en utmaning som vi kanske inte stått inför innan, menar Michael Elmér. 

En annan utmaning är också att tränarna har mindre pengar att spendera till kommande säsong. 

– Budgeten för spelartruppen har bantats igen, så vi som jobbar med nyförvärv har mindre pengar att röra oss med. Men jag har full respekt för föreningen och situationen, säger Elmér. 

Hur ser det då ut på spelarfronten i nuläget? Jo, ungefär hälften av spelarna från förra säsongens VIBK-upplaga är kontrakterade, enligt tränaren.

Däremot har man sedan tidigare tappat Johan "JC" Carlsson, som lagt klubban på hyllan. Förra säsongens backförvärv Albin Westergren har flyttat hem till Växjö. 

– Som det ser ut nu så kommer Albin inte att komma tillbaka. Det blev inte riktigt som han tänkt sig, även om han var nöjd med det mesta. Men det är svårt när man måste sitta hemma och inte kan umgås med någon på fritiden. Han flyttade hem redan i februari, förklarar Elmér. 

Därtill har målvakten Linus Olsson bestämt sig för att ta ett uppehåll från innebandyn, för att bygga hus i Västervik.

På pluskontot finns den unge målvakten Jesper Ahnfeldt, som blev klar för ett par veckor sedan. VIBK hoppas också att den rutinerade Patrik Karlsson väljer att fortsätta vakta kassen även nästa säsong. Under söndagen presenterade man kontraktsförlängningen av den offensivt skicklige Mattias Zeilon.

Vi ska heller inte glömma att poängkungen Jonatan Green gett grönt ljus för fortsatt spel.

– Vi hoppas också på Melvin Hemmingsson som ska flytta hem. Han ska inte fortsätta sin utbildning utan kommer ner till Vimmerby i sommar. Han tog bara en paus från kontraktet med oss, så det finns kvar, säger Elmér och berättar om status på övriga i truppen:

– Det finns en del spelare som är lite oklara. Vi hoppas ha 60–70 procent av truppen klar till början av maj. Sen har vi även några 04:or och 05:or som är på väg upp och som säkert kan kämpa om någon plats i truppen. 

Hur tänker ni kring nyförvärv?

– Ska vi ha in någon spelare så ska det helst vara någon med lite rutin, som kanske spelat högre upp. Men jag tror att vi kommer få förlita oss mycket på lagbygget den kommande säsongen. 

Är en spelare med rutin högst upp på önskelistan?

– Prio ett är att sätta truppen så att vi har en trygg bas. Sen är det klart att vi hade mått bra av en spelare med rutin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!