Petterssons materialfixering: "Vill ha det senaste"

Seriefinal väntar för tabelltvåan Vimmerby IBK på fredagskvällen när serieledande KFUM Jönköping kommer på besök. Sporten tog ett snack med John Pettersson som delar med sig av sitt stora materialintresse, matchritualer och tankarna inför "ödesmatchen".

Det finns alltid något som kan förbättras med klubborna.

Det finns alltid något som kan förbättras med klubborna.

Foto: Torbjörn Allvin

Innebandy2024-01-26 07:00

Vi träffas uppe i Vimmerby Idrottshall några dagar innan den potentiellt avgörande matchen mot KFUM Jönköping. John Pettersson, som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Vimmerby IBK, anländer som vanligt med ett glatt humör.

Västerviksbördige Pettersson har gjort sig känd som något av en material-nörd. Därför bad vi honom att ta med ett gäng klubbor och blad för att få en bild om omfattningen på intresset. Det bara väller ut saker från klubbfodralen. 

– Just nu har jag väl över 20 klubbor som jag skulle kunna använda på träning och match, säger Pettersson med ett leende. 

Hur mycket pengar lägger du på nytt material?

– Det vågar jag inte tänka på, om jag hade svaret på det... Men man vill alltid ha det senaste. Det blir en ny klubba eller blad minst en gång i månaden.

Men det är inte bara att gå ut på planen och spela med klubban när den levererats hem. 

– Då byter jag allting som går att byta. Grepplinda byter jag, blad byter jag. Innan har jag också kapat klubban men det slipper jag nu när jag gått upp till 100 (längden på klubbans skaft i centimeter). Nu har jag längre räckvidd.

undefined
John Pettersson med "ett par" av sina klubbor.

Är det några mer spelare i laget som fixar mycket med klubborna?

– William Björngard byter grepp inför varje match, Brorsson (Adrian) håller också på mycket. "Wille" knäcker ju sina klubbor hela tiden, så han får nog köpa in ett par under en säsong, haha.

Utöver fixeringen vid materialet har den ettrige forwarden en hel del ritualer innan matcher.

– Jag lyssnar på rock hela dagen på jobbet (fönsterfabriken Leiab i Mariannelund), sen duschar jag innan samling. Jag brukar också gå upp hit en och en halv timme innan samlingen börjar och skjuta. Då kan man gå runt, strosa lite och fixa med klubborna om det behövs.

Innebandy är som ni kan förstå en stor del av John Petterssons liv. Men han kommer från en jobbig höstsäsong då både körtelfeber och en knäskada satte käppar i hjulet. Han tillfrisknade dock snabbare än förväntat.

– Jag var bara borta en vecka från hallen, sen kunde jag vara här uppe vid träningar och skjuta lite. Men den veckan var jobbig, det ska jag inte ljuga om. Det gick väldigt fort, vilket jag är glad för.

Den fysiska formen blir bättre och bättre för John. För VIBK kan det bli viktigt att ha både honom och laget i gott skick framöver, inte minst idag när serieledaren Jönköping kommer på besök.

– Det är ett bra innebandylag. De är spelskickliga och har många duktiga unga spelare, säger Pettersson.

undefined
John Pettersson har skrivit på ett nytt kontrakt med VIBK.

På grund av en serieomstrukturering i svensk innebandy får bara vinnaren i division två chansen att gå upp till division ett, detta genom kval. VIBK är två poäng bakom KFUM och då förstår ni hur viktig en seger vore i det här läget. 

– Det har varit hungrigt på träningarna den här veckan. Man vill inte sätta för hög press på oss men det är en jäkligt viktig match. Det gäller att vi sätter våra lägen, håller defensiven och har koll på deras spetsspelare.

Känns det som att säsongen kan avgöras nu?

– Man vill inte tänka så, men det kan vara stor sannolikhet att det är så. KFUM tappar nog inte många poäng, och vid förlust har vi fem poäng upp till dem. Då ser det ganska tufft ut.

Oavsett vad det blir för division för VIBK nästa säsong kommer John Pettersson vara kvar. 

– Jag trivs fantastiskt bra i föreningen och även på mitt jobb. Det finns ingen anledning att röra på sig.

Fem snabba med John

Måltid inför match: Filmjölk med Start-müsli, om jag har det hemma.

Favoritspelare: Sakarias Ulriksson i Storvreta. Han har en skön spelstil som jag känner igen mig lite i.

Lyssnar på just nu: Simon Möller (typiskt nog innebandyspelare i Mullsjö som gör svensk hip hop-musik) eller Fröken Snusk.

Märke på klubba: Just nu är det Salming, men det kan ändras fort.

Favoritfilm: Robin Hood, den tecknade versionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!