VIBK slog seriefavoriten Sävsjö

Oj, vilken match vi fick se i går kväll. Vimmerby tog emot seriefavoriten Sävsjö – och vann med 7–5. Detta efter att ha visat stark mental styrka. Och så briljerade en viss Jonatan Green. "En underbar känsla", säger matchvinnaren.

Vimmerby hade stöd av en rejäl klack hemma mot Sävsjö.

Innebandy2018-10-12 21:54

Vimmerby IBK fick en mardrömsstart mot seriefavoriten Sävsjö. 0–1 efter markeringsmiss redan efter en minuts spel. Hängande huvuden? Nej, verkligen inte. Bara tre minuter senare var VIBK i ledning med 2–1. Detta efter kvittering av en helt fristående Mattias Zeilon i slottet – och prickskytte av Jonatan Green. Och bättre skulle det bli när backen Alexander Johansson hittade Jonatan Green med en perfekt och helt öppnande diagonalpassning. För skarpskytten Green var det inga som helst problem att hitta nätet – igen. 3–1.

– De var lite hetare i början, men sedan tar vi över. Sista tio minuterna har vi full koll på dem.

Det här var VIBK:s period. Det var mycket som var bra i hemmalaget: Inte minst rörelsen och alla ständiga positionsbyten som satte griller i huvudet på Sävsjö. Vimmerby visade också upp ett giftigt omställningsspel. Bollerövringar blev till blixtsnabba kontringar.

Sävsjö var helt klart numret för litet.

Matchbilden och tendensen var densamma i inledningen av mittperioden. VIBK började lysande, eller vad sägs om 4–1 och 5–1 inom loppet av två minuter. Fyran av Alexander Johansson, femman snyggt av Johan Carlsson den yngre.

Om det var den stora hemmaklacken som tände de vitsvarta låter vi vara osagt, men de bidrog sannerligen till att höja temperaturen på den här matchen. De sjöng och hejade fram sitt lag i 60 minuter.

Sävsjö, som åkte ur division ett förra säsongen, fick ny kraft när Erik Pettersson reducerade till 5–2 i powerplay efter en tveksam utvisning. Det var startskottet på en stark period för gästerna. Det blev 5–3, 5–4 och 5–5. Vips var Sävsjö ifatt.

De gick såklart in till andra periodvilan med ett kraftigt mentalt övertag. Matchen hade helt klart ändrat karaktär.

– Sävsjö får vår energi och vi tappar några växlar. Det håller inte mot sånt här motstånd, säger Jonatan Green.

Skulle då Vimmerby, som något överraskande besegrade Karlskrona i premiären, orka resa sig?

Jodå. De 493 åskådarna (en utmärkt publiksiffra) fick se en högdramatisk sistaperiod. Matchen stod verkligen och vägde. Sex minuter in på den sista akten kom det förlösande 6–5-målet – för hemmalaget. Jonatan Green utnyttjade en retur på bästa sätt. Målet fick, lätt överdrivet, taket att lyfta i idrottshallen. Ännu bätttre skulle det bli när samme Green satte sitt fjärde mål för kvälle, då han sprintade loss och pangade in 7–5.

Hur var känslan vid målet?

– Helt fantastiskt. Får jag den chansen igen så sätter jag nog den inte. Jag sköt på halvvolley, säger Jonatan Green.

Vimmerby lyckades stå emot Sävsjös slutforcering efter suveränt målvakts- och försvarsspel. VIBK har fått en lysande start på årets säsong och står på full pott. Detta efter att ha mött två tippade topplag.

Alla hemmaspelare förtjänar plusbetyg – och ja... sedan går det inte att blunda för Jonatan Green och hans fyra mål.

– Otrolig skön känsla att vi vann. Jag var tårögd efter introt. Vi fick en fantastisk stöttning av publiken och den magiska klacken, säger Green.

Tippade topplaget spelade upp sig rejält mot VIBK.
Vimmerby-Sävsjö: 7–5 (3–1, 2–4, 1–0)

Första perioden: 0–1(1.02) Albin Hagelvik, 1–1 (3.53) Mattias Zeilon (Jack Fridh), 2–1 (4.24) Jonatan Green (Victor Wall), 3–1 (21.31) Jonatan Green (Alexander Johansson).

Andra perioden: 4–1 (21.16) Alexander Pettersson (Jack Fridh), 5–1 (22.09) Johan "d,y" Carlsson (Victor Wall)), 5–2 (23.12) Erik Pettersson, 5–3 (32.27) Filip Fransson, 5–4 (35.43) Simon Hammasrström), 5–5 (37.20) Jesper Jonsson..

Tredje perioden: 6–5 (46.40) Jonatan Green, 7–5 (55.28) Jonatan Green.