VIBK-tränarens passning: "De gör inte poäng nu"

Försvarsspelet fortsätter att gäcka Vimmerby IBK i division 1. På fredagen släppte man in tio mål hemma mot Solfjäderstaden IBK och åkte på en ny förlust. "Det är för många av de som kanske är bärande spelare som faller ur ramen", säger tränaren Michael Elmér efter 4–10 på hemmaplan.

Michael Elmérs Vimmerby IBK föll hemma mot Solfjäderstaden IBK.

Michael Elmérs Vimmerby IBK föll hemma mot Solfjäderstaden IBK.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2021-10-22 22:08

Första perioden i Vimmerby idrottshall var jämn, åtminstone resultatmässigt. Likaså den tredje. Vimmerby IBK:s stora problem hemma mot Solfjäderstaden var däremot den andra perioden. Då släppte man in fem mål och gjorde noll, vilket gav gästerna en 7–1-ledning inför den tredje. 

– Någonstans så tappar vi fokus, hela bänken. Spelare och vi ledare fokuserar på domarna och det har vi inte råd med när vi är nykomlingar. Vi behöver lägga varenda procent på att bemästra motståndarna så vi slipper plocka ur bollen ur kassen när de kontrar på oss, säger VIBK-tränaren Michael Elmér om raset i mittenperioden. 

När Sebastian Elmér satte reduceringen till 1–2 i slutet på den första perioden var nog känslan hos många att det kanske, kanske skulle gå för VIBK. Men nej... 

– Vi agerar som ett bottenlag och som en nykomling, vilket vi visserligen är. Men det måste vi sluta göra och istället börja spela lite mer som ett lag som varit på den här nivån. Det känns också som att vi saknar lite hjärta, säger Michael Elmér. 

De 20 sista minuterna slutade visserligen oavgjort (3–3) och om det finns något positivt att ta med sig för VIBK så är det just det. 

– Det blir 3–3 i den tredje perioden och arbetsinsatsen sista 20 är bättre än vad den sammantaget är under de övriga 40 minuterna. Och då kan man så klart fundera på varför vi inte gör likadant i de andra perioderna...

Solfjäderstaden var klart bättre än Vimmerby och spelade klokt. Man var framför allt oerhört giftiga när man fick ställa om och kontra på hemmalaget. Många av målen kom också från just kontringar.

– Tittar vi till målen vi släpper in så är säkerligen 60 procent kontringsmål, där vi antingen tagit dåliga beslut på mittplan eller i anfallszon. Och då straffas man, menar VIBK-tränaren. 

Till slut blev det alltså tvåsiffrigt i insläppta mål bakåt – och bara fyra gjorda framåt. 

– Man kan tycka vad man vill om med- och motstuds eller domarnas bedömningar, men man kan inte skylla på något. Jag hade önskat att vi kunde stå upp bättre. 

De tre sista målen för VIBK gjordes av Johan Carlsson, Mattias Zeilon och Kevin Hultman. Lite överraskande, tyckte Michael Elmér, som också skickade en passning till nyckelspelarna i sitt lag.

– Många sliter hårt och försöker, men det är samtidigt för många av de som kanske är bärande spelare som faller ur ramen. Vi måste förlita oss på dem som gör många poäng, utan att nämna några namn. De gör inte poäng nu. Titta bara på målskyttarna idag (fredag)... Det är inte spelarna som jag hade trott skulle vinna matcherna åt oss när vi gick upp i ettan. 

Bortalagets tränare Torbjörn Johansson hade all anledning att vara nöjd efter segern.

– Den läskiga matchen gick bra, det kändes riktigt bra. Inställningen var riktigt bra från första tek. Alla jobbade hem ordentligt och slet hårt, samtidigt som vi var lugna när vi fick bollen. Vi hade bra koll på Vimmerby. De får till en del skott, men från sämre lägen, kommenterar han.

Hos gästerna var förstafemman briljant, med bland annat William Larsson. Han hade stundtals lekstuga på planen tillsammans med Jacob Larsson som också spelat i SSL tidigare. William Larsson noterades för 2+3 poäng och Jacob Larsson 3+1 poäng.

Glada bortaspelare. De fick fira tio gånger om på fredagen.
Glada bortaspelare. De fick fira tio gånger om på fredagen.
VIBK-Solfjäderstaden 4–10

Målen: 0-1 Joel Hermansson, 0-2 Victor Schelin, 1-2 Sebastian Elmér, 1-3 William Larsson, 1-4 Mikael Sonesson, 1-5 Jacob Larsson, 1-6 Hugo Bjelksjö, 1-7 Jacob Larsson, 2-7 Johan Carlsson, 2-8 William Larsson, 3-8 Mattias Zeilon, 3-9 Jacob Larsson, 4-9 Kevin Hultman, 4-10 Moltas Schölin. 

Publik: 240.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!