VIBK vann toppmöte

Han inledde och avslutade målskyttet. Johan Astbrant var högst delaktig till att Vimmerby IBK fortfarande har chansen att nå elitseriekval efter seger 8-6 mot RBK Göteborg. - Nu ser vi fram emot att möta Färjestaden, vi har tre raka förluster mot dem, säger tvåmålsskytten.

RBK:s Marcel Cucu var besviken över förlusten mot VIBK.

Innebandy2005-01-17 07:22

Vimmerby IBK hänger på i tabelltoppen av den södra division 1-serien. I lördagens viktiga hemmamatch mot RBK Göteborg, som låg tvåa i serien inför mötet med VIBK, tog Vimmerby en mycket viktig trepoängare. Segern innebär att VIBK har häng på serieledande Älvstranden, medan RBK förmodligen spelade bort sina chanser till serieseger och elitseriekval.
- Så känns det, det är bara att hoppas att VIBK vinner serien nu, säger Marcel Cucu, före detta VIBK:are som numer spelar för RBK Göteborg.
Matchen inleddes i ett ganska lågt tempo, men med ett sprakande målfyrverkeri. Sju mål under matchens första 20 minuter, fyra för hemmalaget och tre för bortalaget.
Gästernas målvakt David Larsson hade ingen lyckad start på matchen då han släppte de två inledande hemmamålen från halva planen.
I mittenperioden steg intensiteten något och det var bortalaget som drog upp tempot. VIBK kom ofta för djupt ned i egen zon med hela laget och RBK kom till flera skottlägen, framförallt i vänster innerposition framför mål.

Konstmål av Jansson
RBK vann andra akten både målmässigt och på poäng. Petteri Loaukkanen såg till att RBK tog ledningen med 5-4 efter 12.25 då han sköt ett elegant och kallt mål på straffslag. VIBK:s replik var blixtsnabb. Lagkaptenen Niclas Nilsson gjorde 5-5 i powerplay 16 sekunder senare med ett distinkt slagskott.
VIBK bytte in Oliver Wronski under slutet av andra perioden. Det fick en lyckad effekt på hemmalagets spel, som kunde flytta upp sina positioner i banan och störa RBK:s uppspelsfas.
I tredje periodens inledning stod matchen och vägde. Då klev backen Mathias Jansson in och gjorde matchens prestation när han först fintade bort en RBK-spelare vid mittpunkten för att i nästa ögonblick snurra runt och skjuta direkt. Skottet gick som en pil mellan RBK-backarna och upp i taket bakom David Larsson.
Lite av ett förlösande mål.
Men RBK gav sig inte utan strid. Kvitteringen kom knappt två minuter senare. Återigen var Mathias Jansson inblandad, men på ett negativt sätt för hemmalaget. Jansson sköt ett slarvigt skott i anfallszon, rakt på RBK:s Niklas Lindgren som kunde kontra in 6-6.

Lennström höll sig framme
Vi har ännu inte nämnt skyttekungen Mathias Lennströms insats i matchen. Men han förnekade sig inte i den här gången heller. När det som mest behövdes klev han fram och gjorde viktiga 7-6, för övrigt hans tredje mål i matchen.
Matchens bäste VIBK:are fick sista ordet. Efter många skott utanför fick Johan Astbrant utdelning när han gjorde 8-6.
- Jag fick mycket utrymme idag, RBK:s backar var inte så fysiskt starka. Försvarsmässigt gör vi ingen bra insats, men offensivt var det godkänt, säger Johan Astbrant.
Bäst på planen var han dock inte. RBK:s Petteri Loukkanen överglänste alla andra spelare i den här matchen. Han var ett ständigt orosmoment för VIBK-försvaret med sin snabbhet och förmåga att hela tiden träffa mål i sina avslut.
I slutskedet hettade matchen till och det blev RBK som drabbades hårdast av domarparet Patrik Andersson och Johan Anderssons konstiga bedömningsnivå. Att det hettade till får nog dessa båda herrar ta på sig.
- Vi kan dock inte skylla på domarna, de var lika dåliga åt båda håll, sa Göteborgs center Marcel Cucu diplomatiskt.
Hemmatränaren Mikael Elmér var på det hela taget nöjd med VIBK:s insats.
- Vi äger första och tredje perioden, medan RBK är hetare än oss i den andra, då jobbade vi inte på tå och fokuserade på fel saker. I slutet tycker jag vi visade moral och inte protesterade mot domslut, säger Mikael Elmér.
Nu väntar två avgörande matcher för VIBK:s del. Färjestaden borta på fredag och Älvstranden hemma på söndag. Matcher som förmodligen avgör vart seriesegern och chansen till ett elitseriekval hamnar. Elmér fruktar Färjestadenmatchen mest.
- De befinner sig i något av ett ingenmansland och kan spela avslappnat, dessutom finns en liten rivalitet mellan klubbarna, säger han.

Johan Astbrant gjorde två av målen och var en av VIBK:s bättre spelare i matchen mot RBK Göteborg som VIBK vann med 8-6. Foto: Janne Strömsten