VIBK:s nyckelspelare stoppas av åldersregeln: ”Då lägger jag av”

Jättetalangen Greta Koponen har bestämt sig: – Om inte jag får spela i A-laget nästa säsong lägger jag av med innebandyn. Jag förstår inte varför förbundet vill stoppa min utveckling.

Greta Koponen har varit en av Vimmerbys bästa spelare i flera säsonger. I år var hon dessutom lagkapten. Men risken är stor att Koponen inte får spela i A-laget nästa säsong – på grund av den nya åldersregeln. Foto: Roelof Stroetinga

Greta Koponen har varit en av Vimmerbys bästa spelare i flera säsonger. I år var hon dessutom lagkapten. Men risken är stor att Koponen inte får spela i A-laget nästa säsong – på grund av den nya åldersregeln. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Innebandy2017-03-11 08:10

Flera lokala ungdomar hamnar i kläm när innebandyförbundets nya åldersregel träder i kraft till säsongen 2017/18.

Det absolut tydligaste exemplet är Greta Koponen i Vimmerby IBK. Hon är en talang utöver det vanliga som har spelat seniorinnebandy i många år.

– Jag gjorde min första A-lagsmatch när jag var tio år gammal. De senaste säsongerna har jag varit ordinarie och spelat varje helg.

Men mycket talar för att Greta Koponen, som är född 2002, inte får fortsätta i A-laget. Hon är helt enkelt inte tillräckligt gammal. Förbundets nya regel innebär att inga spelare födda 2002 eller senare får spela i seniorserierna till nästa säsong.

– Det är den sämsta regeln jag någonsin varit med om. Jag kan bara hoppas att de ändrar sig och ger oss 02:or dispens.

Annars lägger du av?
– Ja, jag tänker inte gå ner och spela med flicklaget. Det skulle varken kännas speciellt roligt eller utvecklande. Då kommer jag att satsa 100 procent på fotbollen istället.

Hur skulle det kännas att sluta?
– Hur tråkigt som helst. Innebandy är en rolig sport som jag brinner för.
– Jag tror att det kommer bli kaos framöver om inte förbundet ändrar sig. Småklubbarna kommer dö ut. Flera av mina kompisar tycker också att det här är konstigt, säger Greta Koponen.

Thomas K:h Andersson på Smålands Innebandyförbund känner till Greta Koponens situation:
– Jag har hört att det är en exceptionell talang.

Hur tänker du kring att hon förmodligen inte får spela vidare i Vimmerbys A-lag?
– Jag förstår att det är tråkigt. Men som förbund kan man inte anpassa ett regelverk efter exceptionella  talanger. Man måste tänka på vad som är bäst för den stora massan. Annars kommer det att fallera, säger Andersson.

Greta Koponens räddning kan bli att innebandyförbundet, i sista sekund, inför någon form av dispensmöjlighet.
– Jag ska klaga så mycket jag bara kan, säger hon.

Senare under dagen kommer vi att publicera en artikel där lokala ledare tycker till om den nya åldersregeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!