Daniel Helge om landslagsdebuten: "Jättehäftigt"

Daniel Helge från Vimmerby fick göra debut i U19-landslaget i innebandy den gångna helgen. Det blev spel i två av tre matcher. "En väldigt häftig upplevelse", säger han om chansen att spela i den blågula dressen.

Daniel Helge gjorde debut i U19-landslaget i helgen.

Daniel Helge gjorde debut i U19-landslaget i helgen.

Foto: Marie Helge

Innebandy2022-09-06 11:45

Den Vimmerby IBK-fostrade 18-åringen var en del av U19-landslagstruppen som spelade Euro Floorball Tour i Schweiz den gångna helgen. Den första matchen mot Tjeckien fick han se från sidan. Det stod 3–3 efter full tid och Tjeckien vann till slut efter straffar.

– Vi hade fyra femmor i truppen så en fick vila i varje match. Det var ändå bra att få följa den första matchen från sidan, men ändå vara med på matchgenomgången och få se hur allt funkade.

På lördagen ställdes Sverige mot Schweiz och då tog Helge plats som center i den tredje formationen.

– Vår formation hade en defensiv roll och det fungerade ändå bra. Jag blev inte så nervös som jag trodde att jag skulle bli utan kunde ändå fokusera ganska bra på spelet.

Matchen slutade 7–7 och Schweiz vann efter straffar.

– Vi var lite bättre spelmässigt, men tog inte tillvara på våra chanser. Jag fick ett bra läge i matchen, men sköt utanför. Det var lite surt förstås.

I söndagens match stod Finland för motståndet. Daniel Helge hamnade i protokollet en bit in i första perioden då han drog på sig en utvisning. Han tog sedan lite revansch genom att spela fram till ett mål i upptakten av andra perioden.

– Det målet betydde 5–3 och sedan gjorde vi 5–4 också ganska snabbt. Sedan var Finland lite starkare och utnyttjade sina chanser bättre och vann med 9–5, sa Helge som trots förlusten var nöjd med insatsen.

– Vår formation var inne på två mål framåt och jag tror inte att vi släppte in något mål. Det känns som vi gjorde vårt jobb och vi fick bra respons från landslagsledningen.

Hur vill du summera upplevelsen?

– Det var jättehäftigt förstås. Det var första gången jag fick känna på spel på den här nivån och jag tycker ändå att vi höll jämna steg med alla lag. På planen kunde jag bara njuta och tänkte inte på pressen att prestera bara för att matcherna ligger till grund för uttagningen till U19-VM i vår.

– Turneringen har tagit oss en bit till i vår planering. Vi testade av åtta nya spelare jämfört med vårt läger i somras. Vi tittar på spelare som kan vara intressanta att ha med oss på lång sikt. Vår plan är att ha världens bästa lag när vi är i en VM-turnering. Både utanför planen men även ett spel som motsvarar världens bästa lag, sa Förbundskaptenen Jonatan Brohlin till innebandy.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!