Astbrant: "Inte sĂ„ glamoröst i Åstorp"

Trots att första förlusten för sÀsongen kom i söndags kan Johan Astbrant summera en lyckad start pÄ sÀsongen som trÀnare för Warberg i Allsvenskan Södra. "Vi ska etablera oss i SSL pÄ sikt", sÀger han.

Johan Astbrant trÀnar Warberg som Àr ett topplag i Allsvenskan och siktar pÄ att ta sig upp i Superligan.

Johan Astbrant trÀnar Warberg som Àr ett topplag i Allsvenskan och siktar pÄ att ta sig upp i Superligan.

Foto: Peter Jigerstrom

Innebandy2021-11-22 17:00

Vimmerbysonen har gjort en hÀftig resa frÄn spelare pÄ elitnivÄ i sÄvÀl Helsingborg som Linköping följt av en kometkarriÀr som trÀnare. Han förde LIBK till tvÄ raka SM-finaler. För ett Är sedan valde han att lÀmna Linköping och flyttade med familjen till Malmö. Inför den hÀr sÀsongen tog han över trÀnaruppdraget i flerfaldiga svenska mÀstarna Warberg som pendlat mellan Allsvenskan och SSL pÄ senare Är.

Hur har den första tiden varit?

– Vi hade en stor omsĂ€ttning pĂ„ spelare inför sĂ€songen. Spelarna vi tappade hade bidragit med 100 poĂ€ng tillsammans och de har ersatts med yngre och mer oerfarna förmĂ„gor. Med tanke pĂ„ det Ă€r det lite förvĂ„nande att vi Ă€r med i toppen och tampas. Samtidigt bedöms Warberg efter sin historia och dĂ„ ses som det sjĂ€lvklart att vi ska vara ett topplag, sĂ€ger Astbrant som sjĂ€lv Ă€r nöjd sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt.

– För egen del har det blivit en nytĂ€ndning att komma till ett lag dĂ€r spelarna Ă€r nyfikna och intresserade av mina teorier. Jag vill spela en hybridinnebandy med en blandning av man-man och zonspel. Det tycker jag att vi har satt pĂ„ ett bra vis. Vi slĂ€pper extremt fĂ„ skott emot oss. Nackdelen Ă€r bara att det blir vĂ€ldigt klara chanser nĂ€r vi vĂ€l blir överspelade.

Hur stor skillnad Àr det pÄ SSL och Allsvenskan?

– Det blev ganska pĂ„tagligt nĂ€r jag sĂ„g Pixbo möta Linköping förra veckan. I SSL har spelarna sĂ„ pass bra teknik att de klarar att behĂ€rska farten. I Allsvenskan mĂ„ste spelarna sĂ€nka farten för att kvalitĂ©n i tekniken inte rĂ€cker till.

Astbrant har Àven mÀrkt av en annan aspekt ganska tydligt.

– Det Ă€r inte sĂ„ glamoröst att Ă„ka till Åstorp och spela bortamatch i en gympahall med fullt av linjer pĂ„ golvet och ribbstolar pĂ„ vĂ€ggarna.

Astbrant har kontrakt som trÀnare i tre Är och sedan en vecka tillbaka har han Àven rollen som sportchef i Warberg.

– Ekonomin i klubben rĂ€ckte inte för att ha kvar en separat sportchef. Jag har haft bĂ„da rollerna i Linköping tidigare och som heltidsanstĂ€lld trĂ€nare i Warberg blev det en naturlig lösning att jag tar det ansvaret ocksĂ„. 

Det Àr ingen lÀtt uppgift han har framför sig.

– Som allsvenska spelare gĂ„r det inte att leva pĂ„ att spela innebandy. ErsĂ€ttningarna ligger kanske pĂ„ en tredjedel jĂ€mfört med SSL. Det Ă€r inte lĂ€tt att locka spelare utifrĂ„n sĂ„ vi fĂ„r göra en hemvĂ€vd satsning.

MÄlet pÄ sikt Àr att Warberg ska etablera sig i SSL igen, men Astbrant har ingen brÄdska med att ta steget upp i Är.

– NĂ€r vi ska ta steget upp mĂ„ste vi ha ett konkurrenskraftigt lag sĂ„ vi inte bara gĂ„r upp och Ă„ker ur igen. Kan vi komma topp fyra och kvala upp till SSL i vĂ„r sĂ„ fĂ„r vi vara fullt nöjda. Sedan fĂ„r vi se hur det utvecklar sig.

I söndags mötte Warberg Höllviken hemma och föll med 6–5.

– Visst var det surt att Ă„ka pĂ„ den första förlusten för sĂ€songen. Samtidigt fick vi en nyttig erfarenhet i den matchen. Vi mötte ett bra lag som var i SSL förra sĂ€songen och spelade jĂ€mnt och föll med liten marginal. 

Tidigare den hĂ€r sĂ€songen vann Warberg med 4–3 efter förlĂ€ngning hemma mot Fagerhult som trĂ€nas av VIBK-bekantingen Mikael Hill.

– Det var den bĂ€sta matchen i Ă„r sett till klassen pĂ„ innebandyn. Fagerhult har nog en bĂ€ttre trupp i Ă„r Ă€n de hade i SSL förra sĂ€songen. De och Höllviken ses som favoriter i serien.

Följer du VIBK nÄgot?

– Bara lite resultatmĂ€ssigt. Det ser ut att bli en tuff sĂ€song.

Vimmerbysonen var med och förde Linköping till tvÄ raka SM-finaler.
Vimmerbysonen var med och förde Linköping till tvÄ raka SM-finaler.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!