19-åring Rögles straffhjälte i SHL-debuten

NHL-scouterna flockades i Gävle för att spana in Rögles 17-årige forwardstalang Marco Casper. Men det var i stället 19-årige målvakten Calle Clang som klev fram och blev straffhjälte i sin SHL-debut.

Rögle vann mot Brynäs. Arkivbild.

Ishockey2021-10-02 17:47

– Jag har bra självförtroende på straffar och kände att det var min "time to shine". Skönt att det blev en vinst också, säger Röglemålvakten med ett brett leende efter straffsegern (5–4) borta mot Brynäs.

Calle Clang lånades förra säsongen ut till Kristianstad i hockeyallsvenskan där han fick stort förtroendet, hade tredje bästa räddningsprocent i ligan, fick guldgallret som bästa junior samt var en av nycklarna till att klubben överlevde playoutkvalet mot Väsby.

– Det gav mig otroligt mycket att få spela så många och så viktiga matcher. Ibland hängde det lite på mig om vi skulle komma från en match med poäng eller inte så jag kände verkligen att jag fick med mig många bra saker inför framtiden.

Det märktes i SHL-debuten mot Brynäs den här lördagen.

"Inte nervös"

En match Calle Clang längtat efter då Rögle inlett med Christoffer Rifalk i målet under Ängelholmslagets fyra första matcher:

– Så här länge har det aldrig gått utan att jag har spelat match. Jag fick veta i torsdags kväll att jag skulle få min chans nu, sedan var det bara att längta tills det skulle bli lördag och klockan 15.15. Jag var inte alls nervös utan kände bara stor glädje. Jag har väntat på den här dagen i jag vet inte hur länge och ville bara att det skulle dra i gång.

Och första perioden mot Brynäs i Gävle blev en succéstart för den unge målvakten.

Rögle inledde målskyttet, Clang tog allt som kom i hans väg, även med huvudet och briljerade med en dubbelräddning 14 minuter in i första perioden innan Brynäs forwardsstjärna Greg Scott spräckte den unge målvaktens nolla med knappt två minuter kvar att spela av den första perioden.

I den andra perioden rasslade det in mål åt båda håll och efter full tid stod det 4–4 på resultattavlan.

– Det blev ingen felfri debut och att släppa fyra mål vill man ju aldrig göra men det känns skönt att vi kunde vinna. Det var det jag såg framför mig när jag kom hit i dag, säger Clang.

Räddade allt

Efter en mållös förlängning klev han fram som hjälte i straffläggningen, där han tog samtliga fem straffar medan Brynäs målvakt Veini Vehviläinen inte kunde stoppa Anton Bengtsson från att göra det avgörande målet.

Och att debuten avgjordes på straffar passade Calle Clang perfekt:

– Ja, det kan jag säga nu när jag tog fem. Men jag gillar straffar, då får man verkligen visa sina kvaliteter.

Och han har fått hjälp att vässa straffräddningarna av en viss Marco Casper, supertalangen som en hel drös NHL-scouter fanns på plats för att spana in:

– Vi kör säkert en tio straffar varje dag så jag har säkert fått med mig mycket därifrån.

TT: Vad kan du säga om just Marco Casper?

– En fantastisk kille, jättestor talang som verkligen har alla verktygen för att lyckas. Jag har aldrig varit med om någon som är så nyfiken, tränar så hårt och är så dedikerad till det han gör.

TT: Han gjorde ett mål i matchen men satte inte sin straff, så det blev du som överglänste honom den här lördagen i alla fall?

– Ja, haha. Jättekul att jag fick göra det någon gång i alla fall.