5 punkter: "Det blir viktigast för VH mot Mörrum"

På fredag har Vimmerby Hockey chansen att ta sin andra raka seger mot Mörrum och säkra en biljett till kvartsfinal. Här är fem viktiga detaljer som kan bli avgörande i matchen.

På fredag är det dags för match 2 i åttondelsfinalen mellan Vimmerby och Mörrum.

På fredag är det dags för match 2 i åttondelsfinalen mellan Vimmerby och Mörrum.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2021-04-01 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Målvaktsspelet. Tomas Rydén i Vimmerby mot Didrik Jansson i Mörrum. Det var personerna det handlade om i den första åttondelsfinalen (i Mörrum i tisdags) och båda två hade verkligen vaknat på rätt sida. Ett ynka mål blev avgörande – det som Todd Winder satte för VH – och känslan är att det blir lika jämnt på fredag. Då gäller det att ha en burväktare som kan spika igen totalt, vilket Rydén gjorde i tisdags. 

2) Powerplay. Mörrum har varit svaga i boxplay – och i powerplay för den delen – under säsongen och har haft otroligt svårt att döda utvisningarna. Det är en detalj som VH måste utnyttja bättre än man gjorde i tisdags. Visserligen såg det bra ut i själva PP-spelet för VH, men den sista skärpan i avsluten saknades. Mörrum behöver sätta full fart framåt och kommer att dra på sig ett par utvisningar på fredag. Då gäller det att utnyttja sina chanser. 

3) Första tio minuterna. Ni som såg den första matchen vet att Mörrum dominerade i inledningen, trots att VH ofta brukar gå ut stenhårt i matcherna. Det är ingen vild gissning att "Laxarna" från Blekinge går ut minst lika hårt på fredag och sätter en hög press. Ett snabbt mål för Mörrum kan betyda mycket för matchen men också för hela matchserien. Det gäller att VH står emot och försöker ta kontroll över tempot så snabbt som möjligt. 

4) Rutinen. Om VH skulle ta sig till kvartsfinal innebär det att man för tredje året i rad är ett steg från kvalserien. Imponerande! Erfarenheten som många spelare i laget (Rydén, Carlsson x2, Karlsson, Ljung m.fl.) har från viktiga slutspelsmatcher ska inte underskattas. Jag tror att det blir en avgörande faktor till varför Vimmerby löser detta redan på fredag och tar sig vidare.

5) Lagmaskinen. Marcus Paulsson är den som ska göra det för Mörrum och är det klart största hotet. Men i Vimmerby finns det ingen riktig stjärna, på både gott och ont. Ibland kliver Todd Winder fram, andra gånger är det Jonas Nyman eller Mattias Wigley. Att inte behöva förlita sig på en enskild spelare är en fördel för lagmaskinen från Småland just i detta fallet. 

Missa inte vår direktrapportering från Vimmerby ishall på fredag. Vi är på plats och ger er allt från matchen på vår sajt www.vimmerbytidning.se, med start klockan 15:45!