5 spaningar från Skövde mot Vimmerby

Vimmerby Hockey hittade tillbaka till vinnarspåret borta mot Skövde på söndagen. Även om det blev tre poäng så hade laget svårt att få spelet att stämma fullt ut. Här är fem spaningar från matchen.

Vimmerby Hockey är tillbaka som vinnare.

Vimmerby Hockey är tillbaka som vinnare.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-02-04 18:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) TRE VIKTIGA POÄNG

VH steppade upp och besegrade Skövde, men det går inte att blunda för att de gör det utan att spela på topp. Att laget kunde skörda så pass mycket poäng under de första veckorna av januari då sjukdomar härjade i spelartruppen var riktigt starkt. Nu har laget tillgång till fulla formationer igen och då känns det lite underligt att de inte kan prestera bättre. Defensivt ser det fortsatt stabilt ut, men framåt finns kapacitet för betydligt mer.

2) FRÅN BÄST TILL SÄMST I SERIEN

I grundserien öste Vimmerby in mål i power play. I Allettan har det blivit rejäl pyspunka i spelformen. Laget har gått från bäst till sämst i serien och där ligger också mycket av svaret på varför lagets offensiv inte levererar fullt ut. Mot Skövde var det tydligt hur stressat och idéfattigt lagets spel med en man mer är. Långa stunder hade de svårt att ta sig in i offensiv zon.

3) BRILJANT BOX PLAY

Mot Skövde lyckades faktiskt VH göra mål med en mindre på isen istället. Hela den boxplaysekvensen var faktiskt ett skolboksexempel på hur man ska agera i spelformen. Pelle Ström agerade iskallt genom att hålla i pucken i det längsta och spela runt den inom laget. Det ledde i sin tur till att Isac Göransson kunde ta tillvara på en gratischans och göra mål lite senare.

4) BACKBESÄTTNINGEN

Vimmerbys backar har varit en tillgång för laget hela säsongen. De lägger grunden för det stabila försvarsspelet och tvekar inte att bidra offensivt när tillfälle ges. Mot Skövde hade William Alftberg en soloräd i slutet av första perioden som var värd ett betydligt bättre öde. Istället var det Johan Norberg som fick utdelning i slutet av andra perioden då hans attack mot mål resulterade i viktiga 3–1. Extra kul för Norberg att få göra sitt första mål i serien. 

Däremot kan jag tycka att höstens gigant Oskar Lindgren inte har nått samma höjder i Allettan som han gjorde i grundserien. Då blev han utlånad och fick chansen till spel i både Allsvenskan och SHL. Förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till den nivån när det drar ihop sig till slutspel.

5) VÄRMER I HJÄRTAT

Matchens stora behållning var ändå att få se Ludvig Vännström tillbaka på isen. Den forne VH-spelaren tog sig igenom en tuff cancerbehandling under hösten. Det värmer i hjärtat att se honom tillbaka i spel. Han fick även många varma kramar av sina tidigare lagkamrater efter slutsignalen.