Åklagare utreder omtalad hockeymisshandel

En juniorspelare fick käken sönderslagen med en klubba under en ishockeymatch. Skandalen har chockat hockey-Sverige och nu utreds den av åklagare.
–Rubriceringen har ändrats till grov misshandel, säger förundersökningsledare Helena Falkerby till TT.

En ishockeyspelare skadades efter att motståndarspelare svingat klubban i ansiktet. Arkivbild.

En ishockeyspelare skadades efter att motståndarspelare svingat klubban i ansiktet. Arkivbild.

Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

Ishockey2022-01-20 17:19

Det var under en J20-match i lördags som överfallet inträffade. I tredje perioden blev en spelare slagen med en klubba i ansiktet, vilket resulterade i att käken gick av på flera ställen.

– NN (spelarens namn reds. anm.) kan inte prata och kan bara dricka via sugrör, så på det viset får han i sig näring, säger Jesper Hansson, tränare i den drabbade spelarens lag.

När händelsen inträffade stod Hansson ungefär en meter bakom spelaren.

– NN kom in från isen efter ett byte och skulle dricka vatten. Jag stod en meter bakom ungefär, säger Jesper Hansson.

Spelaren tog upp flaskan, riktade den ut mot isen och skvätte.

– Jag uppfattade det som att vattnet kom på motståndarens tröja, säger Jesper Hansson och fortsätter:

– Sen tog NN en klunk, ställde ned flaskan och sen kom klubban – och efter det gick det väldigt fort.

"Tomt i munnen"

Hansson såg inte riktigt vart den träffade förrän han såg ner på spelaren.

– Våra blickar möttes och jag såg en tand som hängde, men resten av tänderna syntes inte. Det var som tomt i munnen.

Det fanns ingen sjukvårdspersonal på plats så tränaren fick själv ringa larmcentralen.

På sjukhuset konstaterades det att käken gått av på flera ställen och flera tänder var utslagna.

– Resten av tänderna sitter väl tokigt, men på sjukhuset var första prion att rädda ben och käkbenen, så de har inte gjort något åt tänderna nu.

Åklagare utreder

Motståndarspelaren har även polisanmälts och händelsen var till en början rubricerad som misshandel av normalgrad.

– Rubriceringen har ändrats till grov misshandel, och det är jag som har gjort den bedömningen, säger Helena Falkerby, åklagarmyndighetens förundersökningsledare.

På grund av den ändrade brottsrubriceringen leds förundersökningen nu av en åklagare. Eftersom att utredningen är i ett tidigt skede kan Helena Falkerby inte uttala sig om utgångsläget.

– Det är en väldigt färsk händelse och tidigt skede i utredningen. Jag varken kan eller vill spekulera, jag tar ställning längre fram om det finns förutsättningar att väcka åtal.

"Helt oacceptabelt"

Jesper Hansson tillsammans med resterande tränarna sammanställde ett uttalande hur de såg händelsen och skickat till respektive ishockeyförbund.

– Så vi har ju gjort en anmälan på det, sen ska domarna göra utlåtanden. Men vi har inte hört att det blivit något ännu.

Motståndarlagets klubb har skickat ett uttalande till den drabbade spelarens klubb, där de tar avstånd från händelsen. De hänvisar även till uttalandet när TT pratar med en styrelsemedlem i klubben.

"Denna typ av beteende från en av våra spelare är inget som vi som förening ställer oss bakom. Den aktuella spelaren är för närvarande avstängd från all verksamhet i föreningen. Vi kommer under veckan, styrelse tillsammans med ledare, att samtala med den aktuella spelaren och laget om det inträffade. Vi inväntar återkoppling och utredning av distriktets disciplinnämnd."

Händelsen är även anmäld till ishockeyns disciplinnämnd och den spelare som utfört handlingen har fram till kvällen den 20 januari på sig att skicka in yttrande till förbundets disciplinkommitté.

– Det finns inte något yttrande som jag känner till, säger Rolf Rickman, ordförande i Dalarnas Ishockeyförbund.

TT: Hur ser du på händelsen?

– Det är en extraordinär situation, på grund av att situationen uppstår vid sidan om det pågående spelet, och är inte relaterat till spelet. Det är inte lämpligt på något vis och helt oacceptabelt.

– Det här är en medveten handling och jag har aldrig upplevt det tidigare och hoppas jag aldrig behöver igen.

Ännu står det inte klart vilken typ av bestraffning som motståndarspelaren kommer att få.

– Det är en fråga som kommer hanteras, vilken konsekvens spelaren som utfört gärning får. Det är för tidigt att säga om den biten, men i den här typen av händelser så bör det bli en avstängning en tid, säger Rolf Rickmo.

Fakta: Hockeyvåld i rätten

Det är ovanligt att våld på högsta idrottsnivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

+ 2015 crosscheckade Rögles Jakob Lilja Malmöbacken Jens Olsson i nacken i en SHL-match. Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen där Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel.

+ 2017 tacklade Thomas Larkin Brynäsforwarden Daniel Pailles i en CHL-match, tacklingen avslutade Pailles karriär. Larkin åtalades för misshandel men friades efter fyra år av Gävle Tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!