Alla talar om VIK – filmen om en klubb och betydelsen för en hel kommun

Filmen "Alla talar om VIK" släpps officiellt idag (25 januari) på vastervik.com/ambassaden.

Foto:

Ishockey2017-01-25 12:26

Se filmen om Västerviks framgång här

Det har knappast gått någon förbi att Västerviks IK stått för en sensationellt bra första halva av sin premiärsäsong i Hockeyallsvenskan. Nykomlingens prestationer på isen har överrumplat inte bara motståndarna utan hela hockeysverige.

Det talas om VIK – som är på god väg att ersätta Västerås IK som ”VIK” i sportfolkmun – i SVT:s Hockeykväll, på Sportbladet TV och i tiotusentals delningar på sociala medier. En sportslig framgång som saknar motstycke, inte minst med tanke på den breda lokala förankringen.

Men vad ligger egentligen bakom framgången, och vad har det för inverkan på en kommun i ett större perspektiv?
– För att gräva på djupet och reda ut det kontaktade vi fotograf Ellen Nielsen Kindstrand och skribenten Albin Wiberg, inte för att ta bilder och skriva en artikel utan för att göra en film. Vi gav dem riktlinjerna, sedan fick de fria händer att göra sin tolkning. Vi enades om att 4-5 minuter kunde vara lagom. Nu blev den 20…, konstaterar Niklas Lind, marknadsansvarig på näringslivsbolaget Västervik Framåt, i ett pressmeddelande. 

Ellen Nielsen Kindstrand förklarar:
– Vid en första tanke kan det låta som ett smalt ämne att skildra en hockeyklubbs framgång, men när vi började filma insåg vi att väldigt många hade väldigt bra saker att säga, som vi ville få med i filmen. När vi efter några dagars filmande satte oss ner och kollade igenom materialet och började klippa insåg jag att det inte skulle räcka på långa vägar. Vi hade lätt kunnat göra filmen dubbelt så lång.

I filmen möter vi flera av nyckelpersonerna bakom VIK:s sportsliga framgångsresa, från habilt division I-gäng till allsvenskt topplag. Vi lämnar på dagis med succétränaren Mattias Karlin, följer klubbikonen Emil Georgsson på jobbet, möter storsponsorn Zlatan Golalic på Plivit Trade och stiftar bekantskap med morgondagens stjärnor i form av hockeyspelarna Alice Jiborn och Klarith Rodriguez. För att nämna några.

– Vi ville göra det grundligt eftersom det här med största sannolikhet blir den enda filmen i det här slaget som görs om och med VIK på ett tag. Utmaningen var förstås att få de vi ville ha med i filmen att ta sig tid och känna sig bekväma framför kameran, men vi blev positivt överraskade. Varenda en, från fullbokade lagledaren och hockeymamman Frida Sandfält till körglade supersupportern Claes Thörnquist ställde upp utan omsvep. Det är onekligen något med VIK som engagerar och på rekordtid byggt både lojalitet och stolthet bland kommuninvånarna. Det ska bli intressant att se vad det genererar i ett lite längre och bredare perspektiv, förklarar Albin Wiberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!