Allsvensk klubb tvångsdegraderas – klarar inte elitlicensen

Västerviks IK:s seriekollega IK Pantern tvångsdegraderas från Hockeyallsvenskan på grund av för dålig ekonomi. Det meddelade Svenska Ishockeyförbundet idag.

Foto:

Ishockey2017-06-21 12:10

Framgångssaga på isen - inte i bokföringen. Hockeyallsvenskan kommer, vad det verkar, att få ett nytt lag inom kort.

IK Pantern blev fyra i grundserien och trea i slutspelsserien den gångna säsongen - man klarade alltså de sportsliga kraven med god marginal. Detta till trots är man i hockeyettan kommande säsong.

Föreningen har under flera säsonger dragits med en dålig ekonomi, de två senaste säsongerna har man varit under så kallade kontrollår. Inför säsongen 2016/17 beviljades man ytterligare dispens då licensnämnden ansåg kapitalbristen som för litet och att klubben hade presenterat en realistisk plan. Senast den 31 maj skulle man ha inkommit med en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor. Det har man, trots upprepade påminnelser, inte gjort.

”Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt. Eftersom Pantern inte har visat att föreningen har återställt kapitalet ska föreningen nedflyttas i seriesystemet. Några särskilda skäl att frångå denna huvudregel finns inte”, skriver Licensnämnden i sin handling.

Västerviks skyttekung Olle Liss lämnade tidigare under silly season VIK för Pantern, och när vi når honom på telefon har nyheten inte nått honom ännu.

- Det var nyheter för mig. Var jag så dyr?, säger Olle med ett skratt.

- Jag måste kolla med min agent vad som händer nu, kanske ses vi i Västervik.

Sägas ska att sista ordet i soppan förmodligen inte är sagt, Pantern lär överklaga beslutet till förbundets appellationsnämnd, något man har fram till den femte juli på sig att göra.

Enligt Malmö-baserade bloggaren MrMadhawk skickade Pantern in de efterfrågade dokumenten - några timmar för sent. Han har varit i kontakt med IK Panterns ordförande Mattias Schönhult som påstår att klubben har fått ordning på ekonomin.

- Det är högst olyckligt. Vi har vår ekonomi på plats. Och vi har omständigheter som vi inte har kunnat råda över som gör att det gör mig just nu jävligt upprörd. Ska jag var ärlig så tycker jag de har behandlat detta på ett ytterst oprofessionellt sätt, med tanke på att vi har vår ekonomi på plats. Den är klar och vi har ett resultat på över hundra tusen, säger Schönhult till MrMadhawk, expressen.

SICO-licensierade agenten Niklas Granberg, som inte basar över någon spelare i just Pantern, menar på att det kommer bli rejäl huggsexa om Pantern-spelarna.

- Det här beskedet kom som en total överraskning. Den insikten hade jag inte i Panterns ekonomi, att det var så illa.

- De spelarna blir ju högvilt på marknaden nu. Det finns fortfarande många klubbar som har platser öppna i sina trupper som givetvis ser spelare som kan tillföra mycket i deras lag.

En annan agent, Walter Olsson, som i sitt stall har bland andra Calle Åsell, som ju gjorde ett gästspel i VIK under sluttampen av säsongen, sitter mer lugnt i båten.

- Såklart man i media vinklar det som att det är klart och bestämt, men så är det ju inte.

Så det är inte så att du erbjuder Åsells tjänster till andra klubbar nu?

- Haha, jag tror att jag avvaktar lite med det. Jag har inte fått tag på Calle ännu, jag måste såklart prata med honom först.

Hur agerar man som agent och spelare i det här läget, att så sent som i juli inte veta vilken division laget man har kontrakt med tillhör?

- Ingenting är bestämt ännu. Först då kan man börja agera. Jag tycker att förbundet har ställt höga krav på eget kapital, säger Olsson.

I dagsläget kan man anta, om beslutet står fast, att det blir Kristianstad som får den vakanta platsen i serien, i och med att man blev trea i kvalserien till Allsvenskan i våras.

Vi söker VIK:s sportchef Tomas Lind för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!