Allsvenska drömmen: "Så glad för killarnas skull"

Drömmen om Allsvenskan kunde ha tagit slut en halvmulen kväll i Kristianstad. Men nä, den lever i allra högsta grad vidare. Vimmerby Hockey knäckte koden mot KIK och skrinnar nu vidare mot att den där drömmen ska infrias. "Vi gör verkligen en jättebra bortamatch", sa Hampus Sylvegård efteråt.

Eddie Levin visade vägen för VH med 1-0 efter tre minuter mot Kristianstad.

Ishockey2024-04-16 23:09

Ni vet hur det var.

Vimmerby hade inte gjort mål på Wictor Ragnewall på över elva perioder, förlorat alla fem inbördes möten den här säsongen – och bara gjort totalt två mål i de här kamperna.

De mötte dessutom serieledaren, på bortais. Det mesta talade således emot VH i den här matchen.

Istället vände de det här till sin fördel.

Redan efter tio minuters spel hade de lyckats med allt det där som de misslyckats med tidigare mot Kristianstad.

• 0–1 (3.24). I powerplay rakade Eddie Levin in pucken i nättaket efter en perfekt, smart passning av Jakob Karlsson bakom mål.

• 0–2 (5.57). Samma kedja levererade återigen, bara några minuter senare då Anton Carlsson påpassligt nätade.

• 0–3 (10.45). Som om inte det vore nog fyllde hete Hugo Ollila på med trean, då han smög upp köksvägen och fick in pucken i mål.

Nästan allt gick Vimmerbys väg. Det som varit så svårt, var plötsligt så enkelt.

– Det var skönt och viktigt att vi fick den starten, med ett tidigt mål i powerplay. Det gav oss energi och självförtroende, säger Hampus Sylvegård med ett leende när vi träffar honom i pressrummet i hockeyarenan.

Det var en lättad, glad och mycket, mycket nöjd VH-tränare vi träffade. Såklart.

– Vår förstaperiod var jättebra, sen tycker vi gör det helt okej även i den andra. Tyvärr blev den sönderblåst, säger Sylvegård utan att gå in på domarnas bedömningar i detalj.

Han nöjer sig med att konstatera att det generellt brukar vara svårt att få med sig domsluten i bortamötena mot just Kristianstad.

VH fick jobba hårt för att freda sitt mål, inte minst sedan Carl Sjöberg fått matchstraff och en femminutare efter en tackling som tog olyckligt på en KIK-spelare.

Vimmerby klarade av pärsen, men inte så länge. Efter ett misslyckat byte av Vimmerby fick Elliot Ekefjärd fritt läge och reducerade till 1–3. Det skapade riktig nerv i matchen. Och värre skulle det bli när Dennis Svensson satte 2–3 sju minuter in i den tredje efter hårt tryck.

Skulle VH verkligen klara av den här anstormningnen, mot mardrömsmotståndaren?

Jo. Det löste sig efter stor dramatik.

Blott sex sekunder före slutsignalen satte Isac Göransson punkt för tillställningen när han satte 2–4 i öppen kasse.

Hur skönt var det här?

– Otroligt skönt. Att äntligen få vinna mot "spöket" känns väldigt bra. Jag är glad för killarnas skull och de sliter enormt matchen igenom. Och det gläder mig att de vågar spela sig ur svåra situatoner, vilket vi uppmanar dem att göra. Visst sätter vi oss i svåra situationer ibland, men de löser det bra.

Något längre firande efter segern blir det inte, då Vimmerby har ny match redan på torsdag.

– Vi njuter av det här på bussresan hem, sen får vi fokusera på nästa match mot Väsby, säger Sylvegård.

KIK–VH 2–4

Första perioden: 0–1 (3.24) Eddie Levin (Jakob Karlsson, Hugo Ollila spel fem mot fyra), 0–2 (5.57) Anton Carlsson (Eddie Levin, Jakob Karlsson), 0–3 (10.45) Hugo Ollila (Martin Pärna, Isac Andersson).

Andra perioden: 1–3 (33.32) Elliot Ekefjärd.

Tredje perioden: 2–3 (47.07) Dennis Svensson, 2–4 (59.54) Isac Göransson (Isac Andersson, Adam Petersson).

Skott;: 26–17 (12–7, 9–5, 5–5)

Publik: 1 105.