Han brinner för läktarkulturen: "Älskar stämningen"

För fem år sedan lånade han en slev i kiosken och började slå på en trumma för att höja stämningen under Vimmerby Hockeys matcher. Erik Johansson brinner för läktarkulturen och är initiativtagare till VH-klacken Wild Kidz Ultras. "Det är inte kul att se på hockey om det inte är något drag på läktarna", säger han.

Erik Johansson brinner för läktarkulturen och har samlat den nya VH-klacken Wild Kidz Ultras.

Erik Johansson brinner för läktarkulturen och har samlat den nya VH-klacken Wild Kidz Ultras.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-12-03 12:00

21-åringen kommer från Jönköping ursprungligen, är uppvuxen i Oskarshamn och har även bott i Hjorted i flera år. Numera bor han i Kristdala. Kontakten med Vimmerby och hockeylaget fick han under gymnasietiden för knappt fem år sedan.

– Jag hängde med några kompisar till ishallen för att se VH spela träningsmatch mot Nybro. Jag hade hört innan att det kunde vara bra stämning under matcherna och hade höga förväntningar. Jag blev besviken när det inte var det så jag tänkte att då får jag försöka lösa det, säger Erik som hittade en trumma på läktaren.

– Jag gick till kiosken och lånade en slev och använde som trumpinne. I början satt jag ensam och trummade på matcherna, men så småningom fick jag sällskap av fler och till slut blev det klacken Tiger Army. Det gick riktigt bra under en period när vi hade starkt stöd på hemmamatcherna och ordnade med bussresor och stöttade laget på bortamatcher också.

Intresset för klacken ebbade ut efter ett par säsonger och så kom coronarestriktioner som gjorde att förra säsongen genomfördes inför i princip tomma läktare.

– Jag hade inget större sug inför premiären hemma mot Kalmar i höstas, men jag gick på matchen och kunde inte låta bli att ställa mig med trumman och försöka få igång publiken. Jag fick sällskap av ett gäng yngre grabbar och vi har kört på sedan dess. De är i mellanstadieåldern och har också ett brinnande intresse för det och uppskattar gemenskapen. Vi kan vara 15-20 personer ibland och det räcker för att skapa en ganska bra stämning. Jag är väldigt stolt över jobbet som grabbarna lägger ner.

Supporterkulturen kan ha sina mörka sidor med hat och våld på läktarna. Erik är noga med att poängtera att det inte är något man vill bidra till.

– Jag försöker lära grabbarna vad äkta supporterkultur är. Vi fokuserar på att stötta vårt lag och inte att hata motståndarna. Det är viktigt.

Att åka på bortamatcher är också en viktig del av supporterskapet för Erik. 

– Vi hade en supporterbuss till bortamatchen mot Tranås i grundserien och tog tåget till matchen mot Kalmar. Det är kul att åka iväg och det är lättare att få med fler supporters i själva klacken då. Det finns en tanke på att styra upp lite resor i Allettan framöver också. I första hand till matcherna mot Dalen i Norrahammar och mot Kalmar.

Bland konkurrenterna i Allettan ser Erik en klubb som en stark förebild.

– Nybros klack har en genuin kultur och skapar bra stämning på matcherna. Även i Mariestad kan det vara ganska bra drag på läktarna, säger Erik som även ser många SHL-matcher.

– IK Oskarshamn är mitt lag i grund och botten, men jag gillar att åka runt och se matcher och hämta inspiration. Bland annat i Örebro som har en röd vägg med supporters som ger en fin inramning. På Rögles matcher är det också fin stämning när hela hallen står upp under lagets inmarsch. 

På söndag börjar Allettan för VH med bortamatch mot Skövde.

Vad tror du om lagets chanser?

– Jag är ödmjuk och tippar att de hamnar på den övre halvan. Laget har sett starkt ut, men genomklappningen i slutet av serien väcker lite oro.

Har du några favoritspelare i laget?

– Jag är väldigt svag för Lucas Jidenius. Han är överlägsen med sin snabbhet. Sedan uppskattar jag Anton Carlsson som alltid gör grovjobbet. 

Stödet från läktarplats kan bli en viktig faktor för VH i Allettan.
Stödet från läktarplats kan bli en viktig faktor för VH i Allettan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!