Allt du behöver veta inför SHL-säsongen

Det har på förhand målats upp som en av de bästa SHL-säsongerna på flera år. Nu drar det i gång. Här är allt du behöver veta inför SHL-säsongen 2022/2023.

Färjestad besegrade Luleå i SM-finalen i våras. Arkivbild.

Färjestad besegrade Luleå i SM-finalen i våras. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-09-17 07:11

+ Premiäromgången

Lördag 15.15: Frölunda–Timrå, Oskarshamn–Växjö, Rögle–Brynäs. 18.00: Färjestad–Leksand, Luleå–HV71, Skellefteå–Malmö, Örebro–Linköping.

+ Tv

C More (TV4) har rättigheterna fram till och med säsongen 2029/2030.

+ Så gick det förra säsongen

Det blev ett drama ända in på sluttampen och till slut tog Färjestad SM-guldet efter att ha vunnit den sjunde och avgörande finalmatchen borta mot Luleå. Laget hackade betänkligt under säsongen men efter huvudtränaren Tomas Mitells intåg i februari vände man på säsongen.

Degraderades gjorde Djurgården efter att ha förlorat kvalet mot Timrå. HV71 är tillbaka i SHL efter en säsong i hockeyallsvenskan.

+ Så funkar tabellen

När 52 grundserieomgångar har spelats går lag 1–6 direkt till kvartsfinal medan lag 7–10 spelar åttondelsfinal. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher. Övriga slutspelsserier avgörs i bäst av sju matcher.

Lag 11–12 hamnar i ingenmansland och lag 13–14 spelar i bäst av sju matcher om vilket lag som håller sig kvar – och vilket som degraderas till hockeyallsvenskan.

+ Nyförvärven

Stjärnor, hemvändare och profiler. Det går inte att prata om den stundande SHL-säsongen utan att nämna alla spelare som har tillkommit. I stort sett varenda lag har hämtat in tunga namn. OS-målvakten Lars Johansson till Frölunda, mångårige NHL-veteranen Johan Larsson till Brynäs och forwardsstjärnan Mathias Bromé till Örebro är några exempel.

Men frågan är om inte Timrå sticker ut mest. Med Anton Lander, Emil Pettersson, Anton Wedin och Jonathan Dahlén har laget rustat upp offensiven rejält.

+ Favorittippad nykomling

SHL-tränarna tippar Frölunda och HV71 som guldfavoriter. Men det råder ingen tvekan om att det är ett getingbo och på SHL:s upptaktsträff var det tydligt. Majoriteten av lagen har kapacitet att nå slutspel och enligt spelarna och tränarna är i princip hälften av SHL-lagen guldaspiranter.

IK Oskarshamn är det lag som flest SHL-tränare tippar längst ner i tabellen. Därefter följer Malmö och Linköping.

+ Får talangerna plats?

Med alla dessa nyförvärv riskerar det att bli svårare för unga spelare att ta plats i laguppställningen. Men är det bra eller dåligt? Exemplen är många på unga spelare som fastnar långt ner i kedjehierarkin med få minuter varje match som följd. Att en del unga spelare kan komma att lånas ut till hockeyallsvenskan för att på så sätt få en större roll är ingen vågad gissning.

En hel del talanger lär i alla fall få förtroende där en som sticker ut är Örebros Leo Carlsson. 17-åringen spelade större delen av förra säsongen i SHL och under försäsongen har han imponerat. Carlsson spås väljas tidigt i nästa sommars NHL-draft.

En annan att hålla ögonen på är Rögles österrikiske talang Marco Kasper som satte ett rejält avtryck under SM-slutspelet – och lär fortsätta på den inslagna vägen. Den 18-årige centern draftades av Detroit som nummer åtta i sommarens NHL-draft.

+ Hotet: skenande elpriser

Skenande elpriser har blivit en stor samhällsfråga och det slår hårt mot privatpersoner och företag. Det gör det även mot SHL-klubbarna. Hur mycket klubbarna påverkas skiljer sig, bland annat vilket elområde man tillhör, om klubben äger sin arena eller hyr av kommunen eller om man har bundna eller rörliga elavtal. Oavsett lär det bli en följetong under säsongen.

– Det kan väldigt snabbt få väldigt stora konsekvenser för vår verksamhet, sade Rögles klubbdirektör Daniel Koch i förra veckan till Radiosporten.

+ Regeländringar

Det brukar kunna vara någon större regeländring inom svensk elitishockey inför varje säsong. Inte den här gången. Den enda märkbara förändringen är att lagen likt NHL byter sida inför en förlängning. Anledningen är att man vill se om matcher lättare avgörs i förlängning för att därmed minska antalet straffläggningar.

– Erövrar du puck kan du ligga och trampa runt i anfallszon och byta i anfallszon samtidigt med det här bytet av sida. Det borde uppmuntra till att avgöra matcher snabbare, sade Thorsbrink till Expressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!