Alsing förstörde SHL-festen i Jönköping

SHL:s återkomst till Jönköping fick HV71:s publik att vallfärda till arenan. Den välmeriterade nykomlingens hemmapremiär slutade dock med förlust – Leksand vann med 3–2 efter förlängning. –Sjukt kul med hemmapremiär, tråkigt bara att vi inte kunde bjuda på en vinst i dag, säger unga HV-backen Emil Andrae.

Leksands Olle Alsing firar sitt segermål mot HV71 tillsammans med lagkompisen Kalle Östman.

Ishockey2022-09-27 21:34

Efter nästan 1,5 år utan en SHL-match i den ishockeytokiga staden vid Vätterns södra strand återvände högsta serien till Jönköping. 7 000 åskådare, fullt hus, på läktarna under nykomlingen HV71:s hemmapremiär mot Leksand var en tydlig signal om att folket i bygden saknat SHL.

– Grymt rolig match, alltid roligt att spela inför mycket folk i den här arenan, säger Emil Andrae till TT.

Den stora och högljudda hemmapubliken gjorde vad den kunde för att bära fram sitt HV.

– Jag tycker vi kom ut bra i första perioden. Vi skapade mycket lägen och fick spela powerplay, säger Andrae.

Frilägen avlöste varandra

I början av andra perioden gav Leksands Kalle Östman sitt folkkära lags bortaklack tillfälle till måljubel. Men bara dryga minuten senare svarade HV71:s Tyler Vesel genom att kvittera till 1–1. Perioden fortlöpte i en stil som var mer publikvänlig än tränarvänlig. De fria lägena avlöste varandra – åt båda hållen. HV71:s Andy Miele samt Leksands Justin Kloos anslöt sig till de spelare som visade upp tillräcklig kyla när lägena dök upp.

– Överlag tycker jag det var en svängig och jämn match, analyserar Emil Andrae.

2–2 efter två perioder indikerade en tredje period med största möjliga spänning. Exakt så blev det. Två utmärkt spelande målvakter, Joni Ortio i HV71 samt Mantas Armalis i Leksand, bidrog starkt till att endast fyra mål föll under kvällens 60 första minuter ishockey.

I spel tre mot tre såg Leksands Olle Alsing till att hans lag fick resa hem till Dalarna med två av tre möjliga poäng. Leksands tränare Björn Hellkvist var nöjd över segern men missnöjd med en del annat.

– Vi åker för mycket med pucken i stället för att passa den.

”HV behövs”

Hellkvist passade även på att uttrycka glädje över att åter få resa till bortamatch mot HV71.

– Roligt att vara tillbaka i Jönköping. Bra drag på läktarna, HV behövs i SHL, tycker Hellkvist.

20-årige Emil Andrae var en av de tongivande spelarna när HV71 i våras tog sig tillbaka till SHL efter en säsong i hockeyallsvenskan. Trots förlusten i hemmapremiären ser han med tillförsikt fram emot fortsättningen av säsongen i svensk ishockeys finrum.

– Kul att vara tillbaka och spela SHL igen. Det är nästan två steg upp i allting, det kräver mer av en. Förhoppningsvis kan vi bygga på det här och bli ännu bättre, säger han.