Andersson: "Jag hoppas de tillfrisknar"

Tre raka förluster i Karjalaturneringen – och oroande rapporter hemifrĂ„n HV71 att hans lag drabbats av covid-19. Tre Kronors lagkapten Lias Andersson Ă„ker hem till en osĂ€ker vardag: –TrĂ„kigt, jag hoppas de tillfrisknar, sĂ€ger han efter 2–3-förlusten mot Finland.

Finlands Valtteri KemilĂ€inen vinner en sargduell mot Jesper FrödĂ©n. Finland var ocksĂ„ starkare och vann jumbomötet med 3–2.

Ishockey2020-11-08 19:00

Tre Kronor tappade en 2–0-ledning till förlust i sista matchen mot hemmanationen Finland i Karjalaturneringen.

Timmarna före nedslÀpp gick hans klubb HV71 ut med att man pausat verksamheten efter ett bekrÀftat covid-19-fall och flera spelare med symptom. PÄ tisdag Àr det meningen att SHL ska starta om efter landslagsuppehÄllet, men hur det blir för Lias Andersson och hans HV71 Àr osÀkert.

– Det kĂ€nns trĂ„kigt, jag har hört att det Ă€r spelare som Ă€r sjuka. Jag hoppas de tillfrisknar sĂ„ att vi kan börja lira igen. Men vi tar sĂ€kerheten först, sĂ€ger han.

"FĂ„r ha respekt"

HV71 Àr sjÀtte laget i SHL som drabbas av coronaviruset och förhoppningen om att en matchfri vecka skulle lugna smittspridningen verkar inte hÄlla.

– Man vet sĂ„ lite om det hĂ€r viruset. Folk kritiserar att den hĂ€r landslagsturneringen skulle spelas, men hĂ€r har vi inga sjuka och hemma i SHL drabbar det flera. Man vet inte, man fĂ„r ha respekt för viruset, sĂ€ger han.

Ett ungt och ganska oerfaret Tre Kronor hade det tufft i Karjalaturneringen. Lias Andersson, 22, gjorde sina första landskamper efter VM-guldet i Köpenhamn 2018, men blev poÀnglös i Helsingfors.

– Det har varit jĂ€ttekul att spela, men tufft och jag inte nöjd över mitt eget spel och inte med helheten heller med tre raka förluster. Man Ă„ker hem hem med lite bittert humör, sĂ€ger han.

Trubbig offensiv

Tre Kronor har haft det svĂ„rt med offensiven och bara gjort fyra mĂ„l pĂ„ tre matcher. Mot Finland blixtrade laget till i början av andra perioden och gick upp till en 2–0-ledning efter tvĂ„ mĂ„l pĂ„ 43 sekunder genom Max Friberg och Leon Bristedt. Det andra mĂ„let var Sveriges enda powerplaymĂ„l pĂ„ tolv försök.

Men Finland vÀnde och vann. SegermÄlet bakom FrölundamÄlvakten Niklas Rubin kom efter 17.33 av tredje perioden genom Valtteri KemilÀinen.

Dessförinnan hade svenskarna fĂ„tt flera chanser i numerĂ€rt överlĂ€ge i början av tredje perioden i 2–1-ledning. Spel i fem mot tre i 1.41 och fem mot fyra i tvĂ„ minuter gav ingenting.

– Det Ă€r vĂ„rt powerplay i dag. Vi har möjligheten att vinna den hĂ€r matchen i tredje perioden, vi fĂ„r chanserna, men vi Ă€r inte tillrĂ€ckligt effektiva och passar i stĂ€llet för att skjuta, sĂ€ger förbundskaptenen Johan Garpenlöv till Viaplay.

Det Àr andra Äret i rad som Garpenlövs landslag förlorar alla tre matcherna i Karjala. Det hemmasnickrade SHL-landslaget var för tunt och rÀckte inte till.

Han ville inte lyfta fram nÄgra enskilda spelare efter tre raka förluster, men Frölundaduon, backen Jesper Sellgren och forwarden Max Friberg har tillhört tvÄ av nÄgra fÄ glÀdjeÀmnen.

Tre Kronors nÀsta turnering Àr, om viruslÀget tillÄter, Channel One Cup i Ryssland om drygt en mÄnad.

Fakta: SÄ fortsÀtter sÀsongen

17-20 december: Channel One Cup (Ryssland).

11-14 februari 2021: Beijer Hockey Games (Sverige).

Vecka 16 (19-25 april): Norge (b), vecka 17: Danmark (h), vecka 18: Finland (h).

13-16 maj: Carlson Hockey Games (Tjeckien).

19 maj-6 juni: VM (Minsk/Riga).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!